Hallgass az eszedre!

Van egy szólás, miszerint a népet nem lehet leváltani. A nép jelenlegi választási törvényeink szerint négyévenként dönt.

A legutóbbi választáson a választásra jogosultak alig több mint fele adott kétharmados parlamenti többséget a Fidesz–KDNP-koalíciónak. Amely koalíciót csak illemből nevezzük annak, mert a KDNP mint önálló párt nem mérhető a közvélemény-kutatásokban. Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár mostanában többet nyilatkozik a korábbinál. Ő tartja a frontot Szijjártóval, míg frakciótársaik kipihenik az eszement gyorsaságú törvénygyártás fáradalmait.Minden fideszes reakciója a kormányt ért bírálatokra annyi, hogy „erre kaptunk felhatalmazást, ezért ebbe nem szólhat bele senki”. Ezt a mondanivalót többféle stílusban közlik a világgal. A trágártól a disztingváltig. Ez van megtervezve. De lényeg az, a kétharmados népfelhatalmazás mindenre feljogosítja a kormányt.

Valójában amikor a Fidesz politikusai előveszik a kétharmados felhatalmazásról szóló silány érvet, azt mondják ki: mi leváltjuk a népet. Amit megérdemlünk, ha nem állunk ki igazunkért, ha passzivitásba vonulunk a választásokon, ha elhisszük a demagóg propagandát, érvelést, ha a szép szavak bűvöletében nem az értelmünkre, hanem érzelmeinkre hallgatunk. A lassan és módszeresen bedarált harmadik köztársaság őskorában is az érzelmi politizálás hatotta át vezérük szónoklatait, kampányukat, pedig akkor még a Fidesz liberális elvek mentén gondolkodott. Gondoljunk a választási szlogenjükre: Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre! És ez a párt úgy véli, a népet is le lehet váltani. Éppen ezért egy újabb szlogennel gyarapítanám permanens kampányát: Hallgass az eszedre, ne szavazz a Fideszre!

Tősér István, Miskolc

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.