Folt az ország becsületén

A szegedi kajak-kenu világbajnokság egyik német győzelme után az eredményhirdetésnél himnusz gyanánt a náci Németország évtizedek óta betiltott változata került lejátszásra. A szervező és rendező szervek bocsánatot kértek, és keresik azt, aki a „hibát” elkövette.

Bennem pedig motoszkál egy-két gondolat. Valóban hiba történt, vagy valaki (valakik) jót röhögnek a markukba, hogy sikerült becsempészni ezt a himnuszrészletet, melyet a jelenleg alkalmazott technikákkal csak jól megfontolt szándékkal és előkészítetten lehet a lejátszandó művek közé keverni.

Nem tudom elhinni, hogy ez a –csak úgy, a szekrény mélyéből előkerült – bakelitlemez észrevétlenül keveredett a digitális technika közé. Az isten sem moshatja le rólunk, magyarokról, hogy a rendezők egyike-másika nem ezt használja baráti összejövetelein.

Gondolom, az ügy szépen elalszik, vagy sablonos, semmitmondó, a konkrét intézkedést helyettesítő nyilatkozatokkal elintézik. Bármilyen világszínvonalú volt a rendezés szakmai része, valaki politikai meggyőződését előbbre helyezte a szakmai dicsőségnél, mintegy foltot ejtve az ország becsületén.

Aki eddig nem hitte el, hogy nálunk bátran rendezhetnek olyan szélsőséges jobboldali összejöveteleket, melyeket más országból kitiltottak, az most bizonyítást kapott.

Salga István Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.