Kárunk vallása

A devizahiteleseket nem kell megmenteni. Ahhoz, hogy tanuljunk a saját kárunkon, a kárt fájdalmasan érezni kell. Ha más érzi helyettünk, ha más fizeti a tanulópénzt, akkor senki nem tanul semmit, se a maga kárán, se a másén. Akkor a károk ismétlődni, mi több, szaporodni fognak, s továbbra sem tudunk önmagunkért felelni.

Rossz lenne, ha így lenne, de igazából még rosszabbul van. A tanulópénzből keveset vállal át a kormány, de azzal a kevéssel a tanulságot tagadja, és azt állítja: a te bajod nem a te felelősséged.

Öt évvel ezelőtti számok – mai következmények
Öt évvel ezelőtti számok – mai következmények

A jelenlegi kormány azt mondja: az előzőek felelősek azért, hogy felvetted a devizahitelt és bajba kerültél, én pedig megmentelek. Az előző kormányokból lett ellenzék azt mondja: a mostani kormány felelős azért, hogy így áll a forint, és bajba kerültél. Nem ment meg téged, csak szemfényveszt, én viszont mutatom a csomagom: hogy mentenélek meg, ha én kormányoznék.

Van itt persze mindenféle kormányzati felelősség, számon is kell azt kérni. De ha mindenki kizárólag politikai ellenfelének felelősségére koncentrál, mindenki a saját szuverén döntése nyomán eladósodott választópolgárnak udvarol, mintha az nem lenne felelős a döntéseiért, akkor nem is lesz. Akkor senki nem tanulja meg, hogy az előnyökért kockázatvállalással kell fizetni, s ha úgy fordul a világ, valóban: fizetni kell. Ha polgártársaink sokasága ezt továbbra sem veszi tudomásul, akkor újból és tömegesen csapdába esnek, újból az államtól várják, hogy az általuk vállalt kockázatért helytálljon, erre pedig a felelős kisebbség adójából nem telik, s az az adó nem is erre való.

Jó: legyen dühös a polgár a kormányra, mely úgy gazdaságpolitizál, ahogy; a bankokra, melyek úgy trükköznek, ahogy; a világválságra és a balsorsra; tekintse önmaga számára enyhítő körülménynek, hogy a kapitalista piacgazdaságban kezdők és tapasztalatlanok vagyunk, de legalább annak legyen tudatában, hogy ezt a kockázatot nem a semmiért vállalta. Annak ellenértékétmegkapta és elköltötte: a kamat és az árfolyam-biztosítási díj megtakarításával hosszú éveken át sokat nyert, és még most sem járna jól a hitelének forintosításával, mert még mindig többet nyer a kamaton, mint amennyit veszít az árfolyamon.

Ha nem tud fizetni, az nem azt jelenti, hogy becsapták és kifosztották, hanem azt, hogy a hitelfelvétele csak a kockázat figyelembevétele nélkül felelt meg a teherbíró képességének, kockázatvállalási képessége már nem volt hozzá. De ez a devizahitelesek többségére amúgy nem igaz. Négyből három, nyilván keservesen, de pontosan fizet. Ők, ha továbbra is bírják, jól döntöttek. Realizálják a korábbi évek nagy és a mostani nehéz évek kicsi nyereségét a forinthitelekkel szemben.

A legfontosabb az lenne, hogy minél többen tanulják meg és tanítsák meg gyermekeiknek egy életre felismerni, átlátni, felmérni, mivel, milyen kockázatot vállalnak, és megtehetik-e ezt annak tudatában, hogy az árfolyamok, az ingatlanárak, a kamatszintek erőteljesen ingadozni szoktak, mert ilyen a piacgazdaság természete. A politika és a nyilvánosság embereinek úgy kellene beszélniük, hogy ezt minél többen minél inkább megértsék. És nagyon nem úgy beszélnek.

Megmenteni azokat kell, akiknek a létbiztonsága, akár a devizahitel, akár más miatt alapvetően megrendült. Azokat viszont akkor is, ha sokkal szegényebbek annál, hogy bármikor is szóba állt volna velük egy bank.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.