Leltár

Vajon Matolcsy György zsenialitását bizonyítja, hogy a megrendeléstől számított nem egészen három órával a kormány asztalán landolt a jelentés a devizahitelesek helyzetéről? Orbán Viktor szerda délután háromkor jelentette be, hogy a nemzetgazdasági minisztert egy jelentés elkészítésével bízta meg, amiből ki kell derülnie, hogyan jutott el az ország a kockázatos devizahitelezési rendszerig.

Aznap este hét előtt pedig már azt láttam az MTI-ben, hogy kész a leltár. Egy szintén jelentésnek titulált kormányzati anyagból szemezgetett a hírügynökség, innen tudtuk meg, hány családnak van devizahitele, milyen a jövedelmi helyzetük.

Ugyanarról van szó? A kérdés tisztázásáért a dokumentumot jegyző kommunikációs államtitkársághoz fordultunk. Azt a választ kaptuk – az államigazgatásban példaértékű gyorsasággal –, hogy nem, mert Matolcsy feladata a felelősségre is kiterjedő jelentés elkészítése, míg a másik dokumentum a kormány szakmai döntéseit hivatott elősegíteni.

Újra kézbe vettük a publikált jelentést, mert valami nem stimmelt. Meg is találtuk, mi. Az állítólagos szakmai anyag nagyon pontosan rámutat a felelősökre, megnevezve a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányt, amelyek „különösebb korlátozások és gondos használati útmutató nélkül zöld utat adtak a devizahitelezésnek”. Egyértelműen a szocialista kormányokat teszi felelőssé a forinthitelekhez nyújtott adókedvezmények megszüntetéséért, a hitelplafon szűkítéséért, a kamattámogatás csökkentéséért.

Ha van még dolga Matolcsynak, az annyi, hogy kézjegyével ellássa a kormány internetes oldalán is megtalálható jelentést. A feladatot egyebekben kipipáltnak tekinthetjük. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.