Miért nyolcvan?

A Fidesz állandóan az államadósság 80 százalékos mértékéről beszél (és a közgazdászok sem szólnak közbe…), nem véve tudomásul azt a tényt, hogy a magánnyugdíjpénztárak mintegy 3000 milliárdos vagyona (ez a GDP 10 százaléka) az államadósság csökkentő tétele volt,mivel a nyugdíjba vonulók nyugdíjának egyre nagyobb részét már ez az alap fedezte volna, megkímélve az államháztartást.

Ezt a pénzt nem költötték el, hanem eltették a jövő nemzedékek részére. Orbánék ezt most nagy sebesen felélik, a jómódúak adóajándékára, részvényvásárlásra és más szamárságokra, növelve a demográfiai okok miatt amúgy is növekvő belső államadósságot.

Egy balga Fidesz-képviselő az egyik rádióban ugyanezeket a nyugdíjpénztári befi zetéseket is hiánynövelő tényezőként említette (jobb lett volna ugye felélni…), de hát nem várható el egy mezei képviselőtől, hogy tisztában legyen a kettős könyvelésnek akárcsak az alapjaival is (tartozik, követel).

Ha most hozzáveszem, hogy az előző Orbán-kormány túl nagyvonalú lakásépítési támogatása révén 10 év alatt, (150–200 milliárd körüli éves kamattámogatással), legalább az éves GDP további öt százalékát szórták ki, akkor kiderül, hogy a Fidesz által kitalált virtuális vádlottak padjára Orbán Viktor ül először (Medgyessy és Gyurcsány elé), aki kétszeri kormányzásával a hiány növekedésének nagyobbik felét generálta.

Erre a tárgyalásra én is elmegyek!

Bauer Péter Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.