Kézből etetés

Legalább hat-hét százalékkal kevesebb állami normatívát kapnak a Fidesz kormányra kerülése óta az önkormányzatok, mint a korábbi években. Ha az inflációt is idevesszük, a helyzet még rosszabb. Önmagában ez a mondat keveseket hoz lázba, de nézzük meg egy konkrét példán, mit jelent mindez a valóságban.

Az ezerhatszáz lelkes, a mezőcsáti kistérséghez tartozó Borsod megyei Igriciben például eddig a fizetések és segélyek kifizetése után havonta egy-másfél millió forint maradt a falu kasszájában, ebből fizették ki az intézményekben a fűtést, a villanyt, a telefont, vettek krétát, szivacsot, másoló papírt. Mióta a vidék felvirágoztatását zászlójukra tűző fülkeforradalmárok hatalomra kerültek, a kvóta lecsökkent, s volt olyan hónap, hogy mindössze 53 ezer forint maradt a rezsi kifizetésére. Fűtési szezonban csak a gázszámla több mint egymillió forint, beláthatjuk tehát, hogy Igrici ilyen feltételek mellett lassan, de biztosan a csőd felé halad.

Amire eddig nem volt szükségük, ősszel biztosan meg kell tenniük: kérniük kell az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések megsegítésére szánt keretből. Mert az való igaz, hogy nem a saját hibájukból lesznek egyre rosszabb helyzetben.

(Na kiéből?)

Kapnak majd néhány százezer forintot, mert a település vezetője köztudottan baloldali, miként a szomszédos Ároktőé is: a kilencven százalékban romák lakta, szuperhátrányos településnek most mindössze 136 ezer forintos „önhikis” támogatás jutott, miközben a térség jobboldali kötődésű önkormányzatainak – köztük idegenforgalomból élő tehetősebb falvaknak – egyenként 4-5 milliót osztottak.

A képlet világos. A kevesebb állami kvóta miatt az önkormányzatok kisebb büdzsé felett rendelkeznek, több marad viszont a központi kasszában, s azt a pénzt már kényelmesen lehet külön támogatásként, felpántlikázva, ide-oda osztogatni. Lesz, akinek több jut – mert megérdemli – és lesz, akinek csak alamizsnát vetnek, nehogy már azt mondja, semmit sem kapott. A halmozódó hiány miatt csődöt jelentenek majd a kivéreztetett önkormányzatok, lehet oda biztosokat kinevezni. De jöhet akár az időközi választás is, ahol a helybéliek majd okosan szavaznak az új vezetőkről, nem olyan bután, mint tavaly ősszel tették.

Jutalomfalatot ugyanis csak a jól nevelt kutya kap.

Ha a miénk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.