Jogi felelősség?

Sajnos, ma már nem lépi át az ingerküszöböt, ha egy politikus fizikailag kívánja ellehetetleníteni (börtönbe csukatni) politikai ellenfelét. „A »politikai bűnnek« jogi következményekkel is kell járnia”, idézi a lap Szijjártó Pétert, az államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság alelnökét. (A Fidesz vizsgálja a jogi felelősségre vonás lehetőségét, július 19.).

Azt is nyilatkozta, hogy az elmúlt nyolc év szocialista kormányai politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben, mert az államadósság a vizsgált időszakban 55 százalékról több mint 80 százalékra nőtt. Szeretném az albizottság figyelmébe ajánlani a hatályos alkotmányt, mely szerint a nép a hatalmat választott képviselői útján gyakorolja. Tehát ha a kormány, amely beterjesztette, a parlament, amely elfogadta az adott évi költségvetést, e szerint a logika szerint bűnt követett el, akkor közvetve a nép (a választó) is bűnös.

Hogyan fognak szelektálni? Vagy kimondják a kollektív bűnösséget (mint az már elhangzott a szocialista párt esetében), és elítélik mindazokat, akik abban az időszakban választók és választottak voltak? Nincs kétségem afelől, ha az alkotmányügyi bizottság nem talál jogi alapot a „politikai bűnösök” felelősségre vonására, akkor majd a kétharmados többség csinál. Javaslom a jelenleg hatalmon lévőknek, hogy jól gondoljákmeg,milyen jogszabályokat alkotnak, mert azok túlélik őket, és a mostani jogi felelősségre vonók az asztal túloldalán találják magukat, és készülhetnek a mostani politikai tetteikért a jogi felelősségre vonásra.

Ami pedig ezzel kapcsolatban a szocialisták reagálását illeti, egyszerűen elszomorító. Minimum fel kellett volna háborodni, hogy az egész pártot kollektíve bűnösnek kiáltják ki, nem pedig azzal intézni el, amit Kovács László alelnök nyilatkozott, hogy „azért sehol sem szoktak bíróság elé állni, ha utólag egy gazdaságpolitika helytelennek bizonyul”. Ha csak enynyiről lenne szó, akkor majd a jelenlegi kormány példát mutat a világnak, megalkotja a jogi kereteket, és a minta alapján az eladósodott országokban is el lehet kezdeni a politikai vezetők jogi felelősségre vonását.

Fehérvári István Székesfehérvár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.