Elefántszelídítés

Régi indiai módszer, hogy a befogott vad elefántot úgy szelídítik meg, hogy egy ember állandóan üti-veri, egy másik állandóan kedves hozzá, eteti, itatja, simogatja. Az elefántban előbb-utóbb kialakul a bizalom az őt állandóan rendesen kezelő ember iránt és elfogadja mint gazdát, és engedelmeskedik neki.

Valami hasonló folyikmost hazánkban, a munkatörvénykönyv módosítása kapcsán is. A csúnya minisztérium felrakott egy olyan vitaanyagot az internetre, amitől mindenki kiakadt. Az ellenzék, a kormányoldal egyaránt. Gond nélkül lehetne a tervezet szerint elbocsátani terhes vagy gyesen lévő nőket, védett korban lévő munkavállalókat.

Aki emlékszik annak a fideszes képviselőjelöltnek az esetére, aki csak megpendítette, hogy majd lehet vagyonadó, és máris repült a jelölti helyről, vagy a földrajzi névadó bizottságéra, hogy nem szavazták meg a kormány javaslatát a repülőtér nevére, és megszűnt a bizottság, meg az ettől független munkahelyük is, az nem gondolhatja, hogy ezt nem kormányzati jóváhagyással tették közzé. Ez ugyanis nagyon eltér a szociális konzultáció Orbán Viktor által közzétett és támogatott eredményétől. De hát akkor miérttörtént?

Láthatjuk. Egymás után nyilatkoznak neves fi deszes politikusok, még a miniszterelnök személyes szóvivője is, megvakargatva a nép buksiját, és nyugtatgatva, hogy mi ilyet nem engedünk, nem ezt kérte tőlünk a nép, megvédünk benneteket ettől a gonosz minisztériumtól, és csak olyat szavazunk meg, ami nektek a legjobb.

Így a nép megnyugszik, nem lesz valóság az a sok disznóság, amit a minisztérium tervezett. Ez a kormány mégiscsak a mi kormányunk, gondoskodik rólunk – gondolják.

Nem dereng fel a későbbi szavazások eredménye, a túlóra megváltása szabadidővel, nem pénzzel, műszakpótlék radikális csökkentése. Hogy ez nem kapott ekkora visszhangot? Nem volt benne a szociális konzultációban, nehogy megtudják, mi a nép véleménye.

Félek, hogy ez a jövőben is így fog menni. Lesz egy kincstári gonosz, aki mindenféle szörnyűséggel fenyegeti a népet, de a kormány megvédi tőle, és azt gondolja, növelheti így a népszerűséget.

De egyszer csak előkerül az a fizetési boríték, amiben már nem lesz túlóra, műszakpótlék is alig. Nos, akkor felébredhet a bölcs elefánt, és a jó ember szerepében tetszelgő idomítót is elzavarhatja.

Ábrahám Zoltán Székesfehérvár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.