Koldusok versenye

„Nem kap mindenki támogatást, az nagyon sok tényezőtől függ, hogy kap-e egy település. Egyrészt a pályázattól, annak a realitásától, s valljuk be őszintén, hogy függ attól is, hogy milyen támogatást tudunk ennek szerezni.” Ezek Tiba István balmazújvárosi polgármester szavai az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok számára kiírt állami segítségforrás elnyerésének titkáról.

Vagyis, ha jól értjük, ez a pár mondat valójában azt jelenti, hogy Tiba István lobbizott annak érdekében, hogy az általa vezetett városka úgymond „önhikis” támogatást kapjon. Talán jobb lenne azonban, ha nem jól értenénk. A politikusi szájból megejtően őszintének tűnő nyilatkozat ugyanis kétségkívül rávilágít arra a bizarr közállapotra, amely szerint ma Magyarországon egy önkormányzatnak nem elég koldusnak lennie, hanem még rá is kell játszania. Mondhatnánk, nyomorgó mivoltáról meg is kell győznie az adakozó kéz gazdáját, máskülönben ugyanis nem kap pénzt.

Rosszindulatú értelmezések szerint pedig egyes önkormányzatok már hosszú évek óta szándékosan tervezik be maguknak a működési hiányt, mert így, a kimutatott negatívummal valójában sokkal jobban járnak, mintha a gazdálkodásuk egyensúlyban lenne.

Erősen reméljük, hogy az önkormányzati lobbisták a háttérben legalább a kormányzati döntéshozókat tájékoztatják a valós számokról. Valljuk be őszintén: nem ártana, ha egy államnak pontos kimutatása lenne arról, hogy miért turkálnak a zsebében, és főképpen mennyiért. Mégis: megmagyarázhatatlan módon bár, de vannak kételyeink afelől, hogy ez nálunk így történik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.