Részrehajlás nélkül

Jogos elvárás Magyarics Tamás részéről a „sine ira et studio” elvének (részre hajlás nélküliség) betartása (Az igazi veszély, július 20.).

Kár, hogy írása nem ennek szellemében fogant. Cikke jóval részletesebb ellenvéleményt igényelne, mint amennyi egy olvasói levélbe belefér. Megdöbbentő volt számomra, hogy a Külügyi Intézet igazgatója még csak egy „ejnyét” sem fogalmaz meg Kövér László botrányos nyilatkozata kapcsán. Persze Kövérnek sem jutna eszébe erőszakos megoldás, illetve a határmódosítás hangoztatása, de a katonai fellépésre való utalása magyarra (és szlovákra) lefordítva így hangzik: „Megtehettük volna, nem tettük meg, köszönjétek meg.” Egész nyilatkozata (pl. a kis slotákra való utalás) a felsőbbrendűség kinyilvánítása volt, és ezt védi Magyarics.

Ehhez kapcsolható a cikknek a kettős állampolgárság kapcsán tett észrevétele is, amikor a „teljesség hiányát” rója fel az amerikai szenátornak. Ezt teszem én is: vajon miért hagyta figyelmen kívül a kormánypárt a szlovákiai magyarok kérését a törvény elhalasztásáról? Eredmény: a Magyar Koalíció Pártja nem jutott mandátumhoz. Azzal a párttal pedig, melyre a szlová kiai magyarok többsége szavazott, Kövérék nem állnak szóba. Mi erről a Külügyi Intézet véleménye?

A médiatörvényt ért kritikákkal kapcsolatban megjegyzi a szerző, hogy „eddig semmi jele nincs annak, hogy elhallgattatott valakit” a hatóság. Ez akár igaz is lehet, de talán nem szabadna elfeledkezni a Népszava ellen indított – még a törvény szerint is jogosulatlan – vizsgálatról, a Klub Rádió frekvenciája kapcsán előírt követelményről, az elbocsátásokról stb. És még csak egy hónap telt el a második fél évből!

A velencei bizottság jelentése 150 pontban fogalmazza meg észrevételeit az új alkotmánnyal kapcsolatban. Magyarics szerint az amerikai szenátornak meg kellett volna említenie, hogy a jelentés az aggályok felsorolása után kifejezi reményét, hogy a sarkalatos törvények során korrigálják azokat. Lehet, hogy igaza van. De tények (ami az elfogadott alaptörvényben olvasható) és remények között különbség van. A kormány eddig sem volt híres arról, hogy a vele szemben megfogalmazott kritikákat megfogadta volna.

„A közösség országainak össze kell zárniuk” – olvasható a cikk utolsó mondatában, utalva a vitás kérdések rendezésének követelményére is. Ebbe azonban nem férnek bele olyan kijelentések, melyek Brüsszelt Moszkvával hasonlítják össze, melyek „kokik” osztogatásáról szólnak, vagy melyek csípőből nevezik elfogadhatatlannak a velencei bizottság és más testületek bírálatait.

Kerekes Ottó Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.