Lázár János kijelentései

A Fidesz frakcióvezetőjének két elgondolkoztató kijelentése volt a lapnak adott interjújában („Ez nem koalíciós kormány!”, július 18.). Kijelentette, hogy az Orbán-kormány nem koalíciós kormány.

Eddig én annak tartottam, mert ha együtt is indult a két párt a választáson, mindkettő megtartotta szervezeti önállóságát, és számos kérdésben külön foglalt állást, olykor nem is azonosan. Felmerül a kérdés: mikor fogja felismerni a KDNP, hogy most, amikor egyre több kérdésben más véleményen van a párt, mint a Fidesz, végre lehetősége van a kibontakozásra.

Megítélésem szerint a KDNP alkalmas arra, hogy korszerű, nyugateurópai mintájú kereszténydemokrata párttá váljék. Ezzel lehetővé tenné azt, hogy sok olyan választó, aki 2010-ben megfelelő párt hiányában nem ment el szavazni, 2014-ben már tudni fogja, hogy van kire ésmire szavaznia. Hiányzik a magyar közéletből egy olyan párt, amely elítéli a bal- és jobboldali szélsőségeket, de ismeri és értékeli mindazon értékeket, amelyek mindkét oldalon megtalálhatók, és alkalmasak arra, hogy középen találkozzanak.

Kövér Lászlóval fennálló vitája kapcsán Lázár János közéletünkben szokatlanul finoman tesz utalást arra, hogy ő már egy másik nemzedék tagja, azé, amely az alapító atyák utóda szeretne lenni. Kijelenti ugyanis, hogy – idézem – nem szeretne értékítéletet mondani Kövér László politikai nézeteivel, koncepciójával szemben. Ellenkezőleg. Benne megvan a tisztelet a nála tapasztaltabbakkal, idősebbekkel szemben.

Múlik az idő. Noha az egykori fiatal demokraták soraiból kikerült és zömmel ma is a párttá vált Fidesz vezetőségében helyet foglaló politikusoknak emberi számítás szerint – feltéve hogy a választók akarják – még legalább öthat parlamenti ciklusra fogja futni idejükből, már ott van a sarkukban a következő nemzedék. Forró lihegését érezhetik nyakukban.

Dr. Del Medico Imre Budapest

Idén elég szolid nyaralásunk volt. Agárdon kinéztünk a vonatablakon
Idén elég szolid nyaralásunk volt. Agárdon kinéztünk a vonatablakon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.