Több legyet egy csapásra

Az elfogadott közmunkatörvénnyel kapcsolatban a lap szerint mélyen a „zsebébe kell nyúlnia” a kormánynak, ha közmunkaprogramjában valóban szerepet szán az otthonuktól akár több száz kilométerre táboroztatott közmunkásoknak”.

(Építőtáborok milliárdokért, július 12.). A debreceni stadion tervezett építéséhez a számítások szerint kétezer konténerre lehet szükség, melynek helyigénye mintegy 100m ≈ 100m-es terület.

Csak csodálni tudom a kormány előrelátását, és a problémák újszerű megközelítését, mellyel több legyet üt egy csapásra. Egyrészt fellendíti a konténergyártó ipart (munkahelyeket teremt), másrészt el tudja helyezni a közmunkásokat, harmadrészt irányt mutat a hasonló problémákkal küzdő európai országoknak, nem utolsósorban az utóhasznosítás egy másik nagy horderejű probléma megoldására is lehetőséget ad.

Praktikus, mert költözés esetén lehet vinni a konténert egyik konténertelepről a másikra. A kormány első szakaszban a közmunkások részére telepítene konténereket oda, ahol szükség van közmunkára. Az adott mű elkészülte után viszont a konténerekbe lehetne telepíteni a nyomortelepek lakóit, a putrilakókat, a hajléktalanokat, a deviánsokat, nem utolsósorban az utcára tett devizahiteleseket, a lakásmaffi a áldozatait. Hogy miből fognak élni a telep lakói? Egy részük talál munkát a telepen kívül, egy részük helyben fog dolgozni, hisz kialakul a saját piac, saját vallás, saját oktatás stb., akik pedig se ezt, se azt, azokat majd szállítják egy másik közmunkahelyre egy másik konténertelepre. És ha ez is kevés, akkor lehet adományokat gyűjteni részükre.

Fehérvári István Székesfehérvár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.