Aczél Endre: Basescu játszmája

Traian Basescu román elnök a román köszolgálati televízióban világossá tette, hogy sosem fog Orbán Viktorral tárgyalni országa tervezett közigazgatási átszervezéséről (42 megye helyén 8 óriásmegye), ami hátrányosan érintené a romániai magyar közösséget. Ezt a nyilatkozatot nem „prompt”, Orbán tusványosi beszéde után tette – ahol a magyar miniszterelnök jelezte, ő tárgyalna, de csak „majd” –, hanem kihúzták belőle. Nem akart ő bajszot akasztani a barátjával, nem is teszi, ha nem hallja a saját pártjából is kórusban, hogy milyen impertinens „az Orbán”. Na mármost, Basescunak igaza van abban, hogy a román közigazgatás reformja nem államközi kérdés, csakis a román parlament illetékességébe tartozik. Mondhatta volna azt is, hogy ha Magyarországon a járások újralétesítését fontolgatják, arról nem kérik ki Bukarest véleményét.

Csakhogy hamiskodott. Egyrészt azért, mert az említett tévéinterjúban úgy állította be a dolgot, mintha az RMDSZ feküdne csak keresztbe e reformnak. A valóság ennek az ellenkezője. Tízszer annyi román prüszköl amiatt, hogy helyi ügyintézés helyett majd száz kilométereket kell utaznia (rossz utakon) a tervezett óriásmegyék tervezett központjaiba. Kivált, mint hallom, a vállalkozók haragosak. Kettő: a megyereformnak nincs komoly politikai támogatása, az általa remélt megtakarítások a román gazdaság helyzetén jottányit se javítanak. Három: mivel az RMDSZ kormányon van, nélküle nincs ilyen reform, vagy ha keresztülerőszakolják, bukik a kormány, amelyet Basescu pártja irányít.

A dolog magyar vetülete tényleg komoly. Budapesten – legkésőbb ha Basescu idejön – meg kell fogalmazni az aggályokat. Az új megyerendszer alapvetően forgatná fel a népességi arányokat – nem csak a Székelyföldön, a Partiumban is. Ott, ahol az átalakítás után húsz százalék alá csökkenne a magyarság aránya, többé nem volna kötelező kétnyelvű táblákat kihelyezni, anyanyelven ügyeket (pereket) intézni etc. Ilyenformán az a bizonyos kisebbségi törvény, amelyet Basescu csereként ajánlott fel az RMDSZ-nek az új megyerendszer elfogadásáért, automatikusan kiüresedne. Jó, mi? De hát Basescu azért Basescu, hogy folyamatosan ravaszkodjék, és ostobának tekintse ellenfeleit, kik történetesen ma partnerei a hatalomban.

Ámde én nem karcolatot írok a román elnökről. Inkább jelezném, hogy amikor Basescu azt mondja, nem tárgyal Orbánnal a közigazgatási reformról, pontosan tudja, hogy Orbánt alapjában nem is izgatja a romániai magyar közösség sorsa (így a reform se), az általa megvetett RMDSZ, a magyarság legpotensebb képviselője meg végképp nem, legfeljebb úgy tesz, „mintha”. Számára ma egyetlen lényeges kérdés létezik. Az, hogy az erdélyiek közül minél többen válasszák a kettős állampolgárságot, szerezzék meg vele a szavazati jogot, s amikor az idő eljő, szavazzanak rá. Basescu, amikor reformügyben „hazaküldte” Orbánt, pontosan tudta, hogy viszonválaszt nem kap Budapestről. Kalkulált, és alighanem jól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.