Székely Woodstock

Összenő, ami összetartozik – hirdette az idei, a 22. Bálványosi Szabadegyetem jelmondata. A magyar belpolitikából kölcsönzött, amolyan second hand lózung eredetileg ugyan jobbról fogalmazott pejoratív jelentést hordozott, de ez a tábor szervezőit nem zavarta. Az ő olvasatukban ez egy jólesően örömteli, csöppnyi elégedettséget sugárzó mottó. S az elégedettségre számos okuk van. Hiszen ez a tábor a két évtized alatt kétségkívül kinőtte magát. A székely Woodstock a Fidesz határon túli nemzetstratégiájának olvasztótégelye lett. Az itteni pecsenyesütés és sörözés sok „jó” gondolatnak vált megtermékenyítőjévé, emlékezzünk csak a magyarigazolványra vagy a kettős állampolgársági népszavazásra. S valószínűleg itt fogant az a sokáig titkolt, de ma már nyíltan vállalt elképzelés is, hogy a magyar jobboldali szavazótábort erdélyi voksokkal lehet – és kell – megtámogatni, hogy aztán hosszú évekre, évtizedekre bebetonozza a hatalomba a Fideszt.

A mottónak csak egy baja van: semmi köze az erdélyi valósághoz. A kisebbségi magyarság érdekeit képviselni hivatott mozgalmak és pártok nemhogy összenőttek volna, de soha ilyen messze nem álltak egymástól. Soha ennyire nem gyűlölték egymást, mint manapság. S ebben az erdélyi magyar–magyar konfliktusban a Fidesz, s személy szerint Orbán Viktor játszotta a keresztapa szerepét. Az ottani magyarság túlnyomó többségét képviselő RMDSZ a kezdetektől csípi Orbán szemét, mert nem volt elég kezes bárány, nem tudta elég tehetségesen eljátszani az erdélyi Fidesz-filiálé szerepét. Erre előbb Kövér futtatottja és Tőkés kegyeltje, a székelyudvarhelyi polgármester, Szász Jenő lett kiszemelve, polgári szövetsége azonban képtelen volt megerősödni, s az RMDSZ-t megszorongatni. Szászt dobták, mint a lyukas staniclit. Helyébe ültették Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezetőjét, Tőkés legújabb kiválasztottját. Feladata lenne az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozása – amelynek hivatalos bejegyzése még várat magára –, s az, hogy minél több erdélyi magyar szavazatot elhódítson az RMDSZ-től.

Az Orbán Viktort kevésbé érdekli, hogy a másfél millió erdélyi magyar szavazatának elnyeréséért immár három magyar párt verseng, s így jószerével lehetetlenné válik bármelyikük számára az ötszázalékos parlamenti küszöb elérése. Ő a nemzet reneszánszáról beszél, de mintha mégsem bánná, ha Erdély kiüresedik, ha egyre több ottani magyar költözik át az anyaországba. Gondolhatja, ők úgyis a Fidesz szavazóbázisát duzzasztják.

Az egykori woodstockiaknak amerikai hatóság engedélyezte a kábítószer használatát. A székely Woodstockon a szert a szöveg helyettesíti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.