Tagsági

Morális kötelességünk volt az elfogása – mondta a szerb államfő, amikor elégedettségét alig leplezve bejelentette: a hágai Nemzetközi Törvényszék által hazáján számon kért utolsó szökevényt is letartóztatták.

Borisz Tadics igazat mondott, ha nem is volt őszinte. Szerbiának minden külső kényszerítő körülmény nélkül, pusztán az áldozatok miatti szégyenből és a Balkán népeinek megbékélése érdekében is át kellett volna adnia bíráinak a legtovább bujdosó feltételezett háborús bűnöst. Goran Hadzsics a horvátországi szerbek vezetőjeként gaztettek sorát követte el az ügyészek szerint, a felette való ítélkezés nem lehetne alku kérdése.

Kétségünk sincs azonban afelől, hogy Hadzsics szerdai letartóztatása bizony egy üzlet része.

Tadics sem azért tűnt olyan elégedettnek, mert nem kínozza többé a morális kötelesség súlya, hanem mert egy hatalmas lépést tett fő választási ígéretének teljesítése, vagyis országa európai integrációja felé. Brüsszelben már jelezték is, hogy a Hágából küldött körözési lista kipipálása után felgyorsulhat a csatlakozási folyamat.

Az unió központjában nyilván regisztrálták, hogy miközben a kontinens számos vezetője otthoni nacionalistáira tekintettel kifelé kacsingat a szövetségből, és minden belpolitikai problémáját Brüsszelre fogja, Borisz Tadics nem habozik Európa mellett hitet tenni, a szerb radikálisok dühét is vállalva. Az unió egy pillanatra újra megmutatta, hogy egy olyan értékeken alapuló klub, ahova a háborút és nélkülözést még el nem feledő országok tartozni akarnak és hajlandók ezért fizetni. Az unió létrejöttét valaha éppen ezért tartották szükségesnek.

Talán a szerbek a tagokat is emlékeztetik, mi a közös vállalkozás valódi tétje. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.