Putyin, a makulátlan demokrata

Makulátlan demokrata – Gerhard Schröder jó pár évvel ezelőtt, még német kancellárként így jellemezte a vele pertuban lévő Vlagyimir Putyint. Amilyen hullámokat kavart a szociáldemokrata politikus által az akkori orosz államfőről adott jellemzés, legalább olyan botrány keletkezett most abból, hogy a Werkstatt Deutschland nevű civil szervezet a jelenlegi orosz kormányfőt is felvette az idei Quadriga-díj kitüntetettjei közé.

Az elismerést Putyinnak a „német–orosz kapcsolatok megbízhatóságában és stabilitásában szerzett érdemeivel” indokolták. A döntés nyomán volt olyan korábbi kitüntetett, aki visszaadta a díját. Václav Havel egykori csehszlovák máskéntgondolkodó, majd a rendszerváltás után Csehország államfője is kilátásba helyezte, hogy visszaküldi a német egység szimbóluma, a berlini Brandenburgi kapun látható négylovas ókori díszkocsit ábrázoló plasztikát.

Vlagyimir Putyin tavaly júliusban. Követték a mozgását
Vlagyimir Putyin

Az ügy azzal korántsem zárult le, hogy a kuratórium végül úgy döntött: a német egység októberi évfordulóján senkinek sem adják oda a 2011-es díjat. Ahogy Putyin sem, úgy például Szalam Fajad palesztin kormányfő sem kapja meg a szobrocskát. A visszavonást orosz részről majdhogy’ felségsértésnek tekintették. Dmitrij Medvegyev orosz államfő – miután Hannoverben Angela Merkel német kancellárral találkozott – gyávának nevezte a Werkstatt Deutschland döntését. Sőt azt is hozzátette, hogy szerinte ezzel a díj nemzetközi karrierjének befellegzett. Putyin nem az első vitatott személyiség a 2003 óta létező díj kitüntetettjei között.

Többségben mégis az emberi és polgári jogokért kiálló politikusok, művészek kapták ezt az elismerést. A mai Oroszország természetesen mérföldekkel demokratikusabb, mint amilyen az egykori cári Oroszország vagy a néhai Szovjetunió volt. Putyinról azonban köztudott, hogy ő az irányított demokrácia híve. Felfogása szerint hazájának az a jó, ha az erős központi hatalom eldönti, hogy a demokráciából mi a jó, mi kell az oroszoknak – ebben lényegében a cárok óta nincs változás.

Az állami média a Kreml szája íze szerint működik, az ellenzéki sajtót, ahogy a civil szervezeteket is, igyekeznek a legkülönbözőbb adminisztratív eszközökkel ellehetetleníteni.A választási rendszert úgy alakították át, hogy senki sem csodálkozik majd azon, ha 2012-től Oroszország államfőjét ismét Putyinnak fogják hívni.

Európának, benne Magyarországgal, ezzel a piacgazdaságot és a demokratikus viszonyokat is sajátosan adaptáló, gazdaságát a nyersanyagexportra alapozó Oroszországgal kell együtt élnie. A stratégiai kapcsolatokba gesztusok beleférnek, de díjakat nem feltétlenül kellene osztogatni. Vagy ha mégis, akkor inkább valamelyik orosz civil szervezetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.