Szijjártó magabiztossága: Agyonbeszélők

Egyértelműen a szocialista kormányok rossz gazdaságpolitikai döntései vezettek az államadósság megnövekedéséhez, vallja Szijjártó Péter. Szíve-joga így gondolni.

Ugyanakkor a kormányfő embere hozzátette: „az a fajta korrupció, amely elhatalmasodott az elmúlt nyolc év kormányain, azt látszik bizonyítani, hogy az államadósság megnövekedését okozó döntések mögött rossz szándék és magánérdekek érvényesülése húzódott meg”. Itt álljunk meg egy pillanatra!

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a kérdést vizsgáló parlamenti albizottság alelnökeként azt állítja, hogy az államadósságot szándékosan duzzasztotta az ellen ekkorára. Ennél mélyebb összefüggéseket is sejtet legalább két állításban. 1. Az előző kormányok akarattal okoztak kárt Magyarországnak, és 2. a kárt azért is okozták, hogy abból saját maguk gazdagodhassanak. Az első állítás ugyebár azt jelenti, hogy valakik azért okoztak kárt az országnak, mert ez természetükből fakad, vagyis jólesik nekik, hogy sanyargatják a népet, egyszerűen csak azért, mert ők ilyenek, eleve rosszak, született gonoszok, akiknek örömöt okoz a magyarok szenvedése. (Rárontanak a népükre, ugye?) A második állítás következik az elsőből, de az érintettek természetes örömérzetén túl a materiális világba is kapaszkodik, jelesül a született gonoszok azért gazdagodtak meg az elmúlt nyolc évben, mert ellopták a pénzt a sanyargatott nép elől.

Ami az első állítást illeti, Szijjártó gondolhatja így, miként másnak is joga van ennek ellenkezőjét gondolni, azt például, hogy nem mindenki alja nép, aki nem a Fidesszel kel vagy fekszik, esetleg másként gondolkodik a világról, miként azt sem feltétlenül kell eleve kétségbe vonni, hogy a Fidesz jót akar, legfeljebb sokaknak nem tetszik, ahogy csinálja, de ebből nem az következik, hogy a fideszesek patások lennének.

Ami viszont a második állítást illeti: ha a Fidesz bármit bizonyítani tud, ám gyerünk, tegye meg, azonnal. Legalább mondják el, mire gondolnak, ki gazdagodott meg az államadósság eleresztéséből. Ha ezt nem teszik meg, akkor ugyanúgy az államadósság eldurvulásához tartozónak vélhetnénk, hogy Kósa Lajos és Lázár János ugyanez idő alatt eladósította városát, ráadásul Orbán Viktor unszolására, aki ellenzékben azt fejtegette, hogy a fideszes vezetésű városoknak ha kell, akkor kötvénykibocsátások árán is igazolniuk kell, hogy így is lehet valamit tenni, várost vezetni. Igazolták. Vagy beszélhetnénk arról is, hogy Kósa és Szijjártó egymásra licitálva vizionáltak államcsődöt, mire akkorát ugrott a svájci frank, hogy láttára a devizahitelesek leestek a székről.

De nem, ne is engedjünk az ördög csábításának, ne higgyük, hogy a derék fideszes politikusok magánérdekeket szolgáltak volna, maradjunk az egyszerűbb válasznál, ami ezúttal csak egyetlen állítást tartalmaz: az érintett urak tökkelütött módjára nyilatkoztak. És nem gondolnám, hogy ezt büntetőjogilag is kellene értékelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.