Politika, ébresztő!

Olvasom, hogy Amerika elszegényedik. A dollár vásárlóereje 20 év alatt a felére csökkent más valutákhoz képest. Szerintem Európa is ezen az úton jár. Itt az ideje, hogy a politikusok felismerjék, a globalizációt meg kell állítani.

Szerintem elhibázott az a szemlélet, amely az utóbbi 10–15 évben eluralkodott az USA-ban és Európában, az, hogy a tőkések különösebb akadályok nélkül telepítenek át üzemeket Kínába, illetve Délkelet-Ázsiába. Ezt a folyamatot sürgősen meg kell állítani, mert ez a kapitalizmus abszurditása, mely hosszú távon fenntarthatatlan, s ennek következményei beláthatatlanok.

Ma a kapitalizmus fejlődése olyan stádiumba jutott, hogy egy munkás sem kell ahhoz, hogy a lakosság áruval bőségesen el legyen látva. Mármint a két említett fejlett ipari régióban nem kell – és ebben van az abszurditás. A profitéhség, a piaci versenykényszer olyan helyzetbe sodorta és sodorja még ki tudja meddig az USA-t és Európát, hogy ma ennek következményeit fel sem tudjuk mérni.

Azt halljuk a politikusoktól, hogy a korszerű, magas hozzáadott értékű termelést megtartjuk, fejlesztjük, s ezt már én teszem hozzá: a többit csinálják a kínaiak, mert az versenyképtelen, gazdaságtalan stb. De mi az hogy gazdaságtalan?

Az nem gazdaságtalan, hogy több évtizedes nevelés, taníttatás után milliók úgy nőnek fel, hogy reményük sincs a munkára? Ha van valami, ami gazdaságtalan, az éppen ez. Hiszen így nemcsak azt tekinthetjük veszteségnek, amit a munkanélküli részére segélyként az állam kifizet, hanem a költségek és veszteségek listája nagyon hosszú. Kezdve azzal, hogy ezen rétegek felnevelése taníttatása, értelmetlen és felesleges (volt), folytatva az életben tartás árával, hiszen másra nem elég a segély költségekkel, vagy a szegénység ily módon való újratermelődésének társadalmi költségével. A szegénység miatt elveszítjük ezt a réteget mint vásárlót és potenciális fogyasztót, ami újabb csapás.

S e gazdasági bajok még el is eltörpülnek azokhoz a hatásokhoz képest, amelyek a szegénység járulékos velejárói: bűncselekmények számának magas foka, az igazságszolgáltatás, a bűnüldöző és végrehajtó szervek túlterhelése. A tisztességes emberek, áldozatok traumája, a társadalmi feszültségek erősödése, a szélsőséges nézetek előtérbe kerülése stb. A társadalom olyan ördögi spirálba kerül, ahonnan csak nagy áldozatok árán és hosszú idő alatt lehet kikecmeregni. Ezek a veszteségek, áldozati költségek jóval meghaladják azt a hasznot, amit az olcsóbb, kínai termékek megvásárlása által elérünk.

A kínai vezetők okosan gondolkodnak. Felismerték, milyen csapdahelyzet alakulhat ki a két említett fejlett gazdasági régióban a tőkekihelyezésből vagy -kirablásból. Felismerték, hogy miközben az államok elszegényednek, kiadásaik nőnek, hiszen a munkanélküliek egyre növekvő táborát valamilyen szinten támogatni kell.

Ezért a hatalmas külkereskedelmi és fizetési többletből már, mint jótevő befektetők visszacsurgatnak valamicskét államkötvény-vásárlásba, cégvásárlásba, befektetésekbe. A kínai vezetők tudják, hogy ezáltal több legyet is ütnek egycsapásra.

Valóban segítenek ideiglenesen a bajban lévő kormányokon, hiszen vásárolnak államkötvényt. Segítenek a munkahelyteremtésben, amely által befogják annak a száját, aki esetleg ágál a kínai hegemónia terjedése ellen. Ezek a lépések, amelyek pillanatnyilag gazdaságiak, könnyen elérhetnek egy olyan mértéket, ahol átcsapnak politikai befolyásszerzésbe.

S míg a kínaiak csendesen építik egész világra kiterjedő befolyásukat éppen abból a pénzből, amelyet a két említett régió pénzéhes kapitalistáinak tőkéjéből profitálnak, esténként egy kis rizsbort kortyolgatva eltűnődnek azon, milyen szép is lesz, amikor Kína partjait három óceán mossa.

Jut eszembe: az oroszoknak is egyre jobban megy és ők már az eszmével is felhagytak. Lehet, hogy maholnap olyan traszparensek jelennek meg nálunk, hogy ruszkik vissza?

Pálfi Jenő Szigetszentmiklós

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.