Keserű mézédes

Az, hogy a zöldségkereskedőknek kötelező legyen regisztrációs számot váltani, és ne állhasson oda bárki egy teherautóval meg egy notesszel dinnyét venni a dinnyeföld végéhez, 2008 óta európai uniós előírás. Hogy nálunk is így legyen, ehhez mindössze egy miniszteri rendeletet kellett volna módosítani, de valahogy egyik kormánynak sem jutott erre ideje.

-
FOTÓ: KOVÁCS BENCE

Semmi nem történt egészen addig, amíg július elején telefonon meg nem fenyegették Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt, a Magyar Dinnyeszövetség elnökét, amiért a szövetséghez tartozó felvásárlók 30 forint fölött igyekeztek tartani a felvásárlási árakat. Simonka a szerződést nem kötő magyar és román nepperekre gyanakodott, és világossá vált, hogy jogszabály híján nem lehet ellenük fellépni. Július 2-án, amikor ez történt, és a nepperek 24 forintért akarták venni a dinnye kilóját a békési termelőktől, a dinnyeszövetség cégei pedig 32-34 forintot kínáltak érte, a magyar nagybani piacokon 70 forint volt a dinnye ára, a kiskereskedelmi áruházakban pedig 100 forint fölött járt. Kivéve néhány multit, ahol akcióztak, hogy rásózzák a vevőkre a 4-5 euró centért hetekre bespájzolt, megkásásodott görög és egyiptomi dinnyét, és ezzel mindjárt a hazai árakat is leszorítsák.

Van itt egy ország, ahol a bankvezérek is 16 százalék személyi jövedelemadót fizetnek, viszont 25 százalék az alapélelmiszerek áfája. Itt elveszett a vidéki munkahelyek többsége, a kiváló adottságok ellenére már alig van sertés és szarvasmarha, a városi emberek egy része pedig csak legyintget, hogy nem is kell ide mezőgazdaság, majd megterem minden a Tescóban.

A vidéken élőknek ez rosszulesik, panaszkodnak, hogy nem szolidárisak velük, a kozmopolita városiak az olcsóbbat veszik, nem a magyart. Csakhogy, amit magyarként árulnak, az egyáltalán nem biztos, hogy magyar, és az olcsó sem olcsó: a dinnyéért, amiért a siránkozó békési termelőnek a dinnyeszövetség tagjai is csak 32 forintot adtak, a városi vásárlónak 100 forintnál többet kellett kicsengetnie.

A feketekereskedelem visszaszorításában nagy lépés lenne, ha mint Nyugat-Európában, csak a nagybani piacon lehetne üzletelni, csak adott időben, és a bejáratnál, kijáratnál adóellenőr. Ennek bevezetését senki nem tiltotta meg a politikának semmikor. Ám amíg a közvetítő kereskedelem tönkreteszi a termelést, a könnyen szerzett pénzből milliárdok maradnak nála – akár a dinnyeszövetséghez, akár a nagybani piacok nepperköréhez tartozik. Ennyiért érdemes a szabályozóknak és az általuk irányított ellenőrzőknek jóban lenni velük.

A káoszban, ahol mindent szabad, mégsincs szabad verseny, a piac láthatatlan keze minden áruosztályban megkárosítja a termelőt, a vevőt és az államot, ezért volna szükség a szigorú szabályozásra, ellenérzésre. Ennek a korlátaira is figyelmeztet egy, a történelmi tapasztalatokat összegző magyar közmondás: a csősz lopja a legtöbb dinnyét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.