Tukmált birtokok

Családgyarapítást határozott el a parlamenti agrárbizottság, de megelégszik a gazdaságpolitikai eszközökkel.

Egy törvénymódosítás nemcsak a közvetlen leszármazottak, hanem az oldalági atyafiak (testvérek, majd azok gyermekei, unokái) között is lehetővé teszi az illetékmentes birtokátadást. Az átadó ilyen esetekben is igényelhetimajd a vagyonátadási támogatást, ami egyfajta gazdanyugdíj: összege kellően nagy gazdaság esetében akár az évi négymillió forintot is elérheti, de a havi járandóság a minimálbér negyedénél kevesebb nem lehet.

A módosítás illeszkedik abba a kormányzati célrendszerbe, amelyminden lehetségesmódon segíteni kívánja a hatalomnak kedves családi gazdálkodást, másrészt beismerésértékű is. Apáról fiúra ugyanis a vártnál kevesebben íratták a birtokot. Az egy éve létező, kedvezményekkel segített „hivatalos” gazdaságátadási lehetőségnek a célját nem érték el. A fiatalok kevésbé lelkesednek az egyéni gazdálkodásért, mintsem azt az agrárpolitika irányítói szeretnék.

A hazai vidék- vagy szűkebben agrárszociológia egyik legkényelmetlenebb tényezőjéről beszélünk. Az aktív egyéni termelők, családi gazdaságot vezetők zöme statisztikai zsargonnal élve „ötven pluszos”, alig tíz százalékuk harminc év alatti. Az okok ismertek: a megváltozott szokások – legelőbb is a mindennapos munkától való hosszabb-rövidebb ideig tartó elszakadás igénye.

Márpedig a gazdaságot gyakorlatilag nem lehet otthagyni. A közgazdászok ehhez azt teszik hozzá, hogy a kényszerekkel teli életforma sem összegben, sem „ütemezésben” nem hoz olyan jövedelmet, amely egyrészt fedezné a mindennapos és általánossá vált kényelmi szolgáltatások (az internettől és mobiltelefontól kezdve a gázfűtésig) árát,másrészt olyan vagyongyarapodást sem tesz lehetővé, amely megalapozhatna egy későbbi nyugodt, „levezető életszakaszt”. Egyszerűbben: a gazdálkodás ma ritka és kiszámíthatatlan hasznot hoz, ellenben irdatlan kötelezettséggel és akár a teljes bukást is eredményezhető kockázatokkal jár.

Létezhet persze olyan agrárpolitika, amely ezt a dilemmát óriási támogatással és a piaci viszonyok célszerű torzításával feloldhatja, de mi egyelőre nem vagyunk elég gazdagok ehhez. Nálunk egyelőre csak azok a családi agrárérdekeltségek gazdagodnak, amelyek korszerű vállalkozásként működnek, semmint a most elképzelt értékőrző mikrogazdaságként. Ez utóbbiak mesterséges szaporításával lehet kísérletezni, de ettől csak az azonos bajokkal küszködő piaci szereplők száma lesz nagyobb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.