Szili Katalin közéleti hastánca

A gyurcsányi politika a felelős az ország helyzetéért, továbbá a Fidesz kétharmados választási győzelméért is – szögezte le Szili Katalin a Magyar Hírlapnak adott mulattató interjújában.

Az Országgyűlés egykori elnöke úgy elemzi az elmúlt éveket, mintha csak bölcsészalbérletben konyhapolitizáló egyetemista lenne. A Fidesz sajtóbirodalmának prominensei által a nemzeti baloldal szimbólumaként bemutatott politikus mindössze arról feledkezik meg, hogy a gyurcsányi (és az azt megelőző stb.) MSZP „erős embereinek” egyikeként tartották számon. Mi több, akadt pillanat, amikor a párt úgynevezett „baranyai lobbija” majdnem a köztársasági elnöki posztig röpítette.

Éppen Szili akkoriban mutatott formája hitelteleníti a „baloldali fordulat” kifejezés igyekvően gyakori használatával színezett retorikáját. Egyrészt, Szili jelölése miatt értelmét veszítette minden későbbi szocialista kritika, amely pártkötődéséért támadta Schmitt Pált. Annál ugyanis képtelenség jobban kötődni egy politikai szervezethez, mint ahogyan Szili kapcsolódott az MSZP-hez. (És persze Schmitt, a lojalitás Lionel Messije sem jobboldali elkötelezettsége miatt alkalmatlan a köztársaság első emberének címére.) Másrészt, Szili ebben az esetben bizonyíthatta volna unos-untalan hangoztatott baloldaliságát. Amikor világossá vált, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége, utolsó történelmi érdemeinek egyikeként megakadályozza megválasztását, félreállhatott volna. Lemondhatott volna egyéni ambícióiról annak a politikai közösségnek az érdekében, amelynek karrierjét köszönhette. Nem tette.

Sőt elhagyta az MSZP-t, és egyúttal újabb kapásgólt vágott az amoralitás kapujába. Független képviselőként folytatta munkáját az Orszá ggyűlésben, mert – indoklása szerint – a párttal szakított, nem a választóival. Apró szépséghiba, hogy listáról jutott a törvényhozásba, azaz a szervezetre adott voksok nyomán lehetett képviselő.

Általában nemzeti baloldalt, ökopolitikai fordulatot, társadalmi párbeszédet reklamál, de statisztaszerepet vállalt az Orbán alkotmányának elfogadását megelőző, nemzeti konzultációnak nevezett bohóctréfában. Hosszú évek óta nem tesz mást, csak közéleti hastáncot lejt. A Szociális Unió elnökeként most éppen néppártot építene. A szervezet honlapja szerint „erkölcsi értékrendjét tekintve tradicionális, de a haladó európai értékeket (...) vezérlő fonalaként fogadja el.” Teljes a kavalkád, de mindegy, mert úgyis minden felelősség Gyurcsányé.

Aligha akad ember az országban, aki ne lenne tisztában Gyurcsány Ferenc (és még sokan mások) politikai felelősségével, ám Szili Katalin politikai tetteiért, hibáiért, populizmusáért mégiscsak Szili Katalint terheli a felelősség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.