Fel a fejjel!

Nem értem az ellenzéki pártok felháborodását a Fidesz választási javaslata miatt.Olyan rendszert javasol ugyanis a Fidesz, amelyben a győztes mindent visz.

Csakmeg kell nyerni a választásokat! És mikor nyerjenek az ellenzéki pártok, ha nem a következő választásokon? Vagy megint vereségre készülnek?

Sok embert megtéveszt a Fidesz pillanatnyi előnye a közvélemény-kutatásokon.

Ne feledjük, a kormánypártok még egyetlen reformot, népszerűtlen intézkedést nem hoztak, talán a reálbérek csökkentése a kivétel.

Sajnos, a kisebbségek (rokkantnyugdíjasok, korkedvezményes nyugdíjasok,munkanélküliek stb.) sanyargatása a Fidesz szavazói köré ben népszerű. A gyűlölet kijelölt tárgya például a negyvenes izom ember katona, aki már nyugdíjas, de versenyeket nyer még. Kérdezem, ha az érvényes törvény szerint, külön kedvezmények nélkül ment nyugdíjba, akkor kinek lehet kifogása az ügyben? Az évtizedek óta érvényben lévő törvényeket a mindenkori kormányok megváltoztathatták volna (egyeztetve, fokozatosan ahogy illik), de nem tették.

Mi a fontosabb, a jog uralma, vagy az, hogy mindenki egyforma rozogán kerüljön nyugállományba?

A multik, bankok megadóztatása ugyancsak népszerű. Az egyszerű ember nem tudja, hogy ezek a különadók fogják vissza a növekedést, legalább évi 1,5-2,0 százalékkal. Ezért marad el évi 200–300 mil liárd adóbevétel, és ezért nem létesül évente 30 000–50 000 munkahely, ami ugyebár az ígéretek középpontjában állt.

Most viszont jön a feketeleves: a rabolt nyugdíjpénzek elfogynak, az egészségügy és oktatás reformja elkerülhetetlen, a közalkalmazotti bérek a béka feneke alatt vannak. Pénz, növekedés nincs, sőt a pocsék gazdaságpolitika miatt az adóbevételek is elmaradnak. Elkerülhetetlen a co-payment, a szolgáltatásokhoz való lakossági hozzájárulás. Kiderül, hogy a Fidesz nyolc éven keresztül hazudott, amikor a „minden legyen olcsó, de legalábbis ingyenes” elvet sulykolta az egyszerű népbe. De jól jönne most a vizitdíj és az általános tandíj a felsőfokú képzésben! De ez ugye nem lehetséges…

Helyettük jön a hamburgeradó (a füstadó?) és az elvonások az élet minden területén, de főleg az önkormányzatoktól.

Mikor nyerjen választást egy ellenzék, ha nem a most következő két és fél év után, amikor a Vezér szerint is a „mozaik összeáll”?

Persze, a győzelmet nem adják könnyen. Az ellenzéki pártoknak igencsak össze kell szedniük magukat, és ami a legborzasztóbbnak tűnik most számukra: össze kell fogniuk!

Az egyfordulós, kompenzáció nélküli választási rendszer óriási előnyeit csakis teljes összefogással lehet kihasználni: minden polgári erőnek (ideértve az MDF és SZDSZ maradékát, és az esetleges Civil Pártot is) egyetlen pártszövetségbe (vagy választási pártba) kell tömörülnie. Így tudják meglévő infrastruktúrájukat egyesíteni, a cédulagyűjtést országosan megoldani, és mindenütt esélyes jelölteket állítani.

A győzelem nem maradhat el!

Persze vannak egyéb peremfeltételek is: az MSZP belügyeit egy Jókai utcai pincébe kell korlátozni, ellenzéki aktivitásukat lényegesen fokozni kell, a régi vezért és a „törököket” el kell dugni, és „ifjútörökökkel”, azaz értelmes fiatal arcokkal felváltani.

Az LMP nagy feladata zsigeri MSZP-ellenességük legyőzése és vidéki szervezeteinek fejlesztése. Az aktivitásuk most megfelelőnek látszik.

Persze nem hibátlan a választásitörvény-javaslat: a külföldiek, a Magyarországon még nem is járt (!) magyarok szavazati joga abszurd, a levélben való szavazás pedig teljességgel elfogadhatatlan: a csalások elkerülhetetlenek lennének. Ha szavazhatnak, akkor is a hagyományos módon csak: konzulátusokon, akár alkalmi, ideiglenes konzulátusokon is. Nekem lenne közös, pártonkívüli kormányfő jelöltem is, de csak a monogramját írom ide: BG. Végül is ebben a szövetségeseknek kell megállapodni.

Fel a fejjel, ellenzékiek!

Előttetek a nagy lehetőség, akár a kétharmados többség megszer zésére is. Csak okosabbnak, szívósabbnak kell lennetek, és tiétek a jövő.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Bauer Péter Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.