A fürdővízzel a gyerek

Százhatvannyolc évi jelenlét után, nem egészen százhatvannyolc óra alatt múlt ki a legnagyobb példányszámú angol nyelvű lap. Miközben a nyomtatott sajtó világszerte hősies harcot folytat az életért, a News of the Worldnek nem voltak anyagi gondjai, múlt heti, még „normális” kiadása is a szokásos 2,7 millió példányban kelt el. Történelmi hattyúdalából pedig ötmilliót nyomtattak ki.

Amikor a hét közepén a News International drámai döntést hozott a lap azonnali bezárásáról, attól tartott, a pánikszerűen menekülő hirdetők után az olvasók, általában az alsóbb középosztályhoz tartozó emberek is tömeges távolmaradásukkal büntetik meg a vasárnapi bulvárlapot. Rupert Murdoch indokoltan érezhette, hogy a „megmérgezett márkanév” egész sajtóbirodalmát alááshatja. A megvalósulás küszöbén álló nagyszabású terv, a nagy-britanniai fizetős tévépiacot domináló BSkyB teljes kivásárlása máris késedelmet szenvedhet, de a legrosszabb esetben végzetes sebet kaphat.

A News of the World megbízásában álló magándetektív, Glenn Mulcaire által követett gyakorlat – sztárok, a sportélet fontos személyiségei, a királyi család tagjai – üzenetrögzítőinek lehallgatása évek óta tudott volt, a rendőrség is vizsgált ilyen ügyeket. Egészen addig nem kavarta azonban fel mindez az érzelmeket, amíg múlt hétfőn ki nem derült, hogy Milly Dowler, a 2002-ben elrabolt, majd meggyilkolt kislány mobiltelefonjával is visszaéltek, akadályozva egyébként a rendőrség munkáját is. Az újabb hírek szerint háborús mártírok és terrorista merényletek áldozatainak családtagjai is célpontokká váltak, ráadásul a lap komoly összegekkel vesztegetett meg nyomozókat. Mindez országos, sőt világméretű felháborodást keltett.

Ennek ellenére a legnagyobb ellenlábasai sem vitatják a NoW erényeit, és a riválisok is együtt éreznek az állásukat elvesztő újságírókkal. A lap kampányainak eredményeként a szülőknek egy fokkal kevésbé kell aggódniuk a pedofilok miatt, és törvényes kereteket kaphat a fegyveres erőkről való nemzeti gondoskodás kötelezettsége. Több száz gengsztert, csalót, hazudozót lepleztek le és juttattak rács mögé, például Lord Jeffrey Archer írót, konzervatív politikust. Példátlan, hogy egy sikere teljében lévő lapot bezárjanak, és beláthatatlanok a botrány következményei is. A kormányfő által elrendelt két átfogó vizsgálat során könnyen kiderülhet, hogy a telefonlehallgatás és megvesztegetés módszere más lapoktól sem idegen. A politika és a sajtó viszonya sem lesz többé a régi Angliában. Ahogy David Cameron utalt rá, véget kell vetni a túl szoros, bizalmas kapcsolatnak. Ez viszont mindkét irányban korlátozza majd az információ áramlását.

A legnagyobb áldozat maga a brit demokrácia alappillérének tartott sajtószabadság lehet. Becsületsértési és személyiségi jogi korlátok már eddig is szorosabb gúzsba kötötték a brit újságírókat, mint például amerikai kollégáikat. Míg a szakma a belső sajtóetikai bizottság keretein belül megvalósuló önkontroll szigorítását szeretné, reális veszély egy komolyabb törvényi szabályozás, hatósági kontroll, azaz a gyerek kiöntése a fürdővízzel együtt. Biztató jel legalább, hogy az elkerülhetetlen reformot megelőzően komoly egyeztetés készül a három nagy párt között, melyek egyébként az elmúlt néhány évtizedben saját bőrükön tapasztalták meg, mivel jár Rupert Murdoch sajtócézár kegyeinek elnyerése és elvesztése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.