Elefánt a névtáblaboltban– Moszkva vs. Tarlós 4:0

Óvatlan játékba kezdett Tarlós István, amikor a Moszkva tér nevének megváltoztatásakor azt mondta: „Nevezzenek el egy teret Moszkvában Budapestről, mi pedig ugyanakkor el fogunk nevezni egy teret Budapesten Moszkváról!”

Budapest főpolgármestere talán nem is tudja, hogy mekkora öngólt rúgott az orosz fővárossal meccselve. De nem csak Moszkvával szemben került kivédhetetlen helyzetbe: mit mond majd a szentpétervári polgármesternek, amikor számon kéri rajta a történelmi orosz főváros nevének hiányát a budapesti utcanévjegyzékben?

– Goszpogyin Tarlós – mondja majd Valentyina Matvienko –, nevezzük át maguk miatt a Budapest utcát? 47 éve húzódik a külvárosból a központ felé, és senkit sem zavar. Széles és szürke, az igaz, de hát a maguk Moszkva terének se járt csodájára a világ. Szóval mikor kapjuk meg a Szentpétervár utcát? – kérdi majd, nagyvonalúan lemondva arról, hogy az új utca neve egyenesen Szanktpetyerburg legyen.

Igazi gondban azonban csak akkor lesz majd Tarlós István, ha komolyan veszi saját szavait.

Ha ugyanis paritásos alapon akarja átkereszteltetni a város utcáit, tereit, intézményeit, nagy munka vár rá: kénytelen lesz telehinteni Budapestet Moszkva filmszínházzal,Moszkva bevásárlóközponttal, Moszkva étteremmel és Moszkva szállóval is, ha már ezek Budapest nevével mind-mind megtalálhatók a 12 milliós orosz mega poliszban. Ahogy sok más városé is, Prágától Pozsonyon (na jó, Bratislaván) és Varsón át Lublinig. (Metrómegállóként is: a Lublino mellesleg az orosz metróhálózat 158. állomásaként nyílt meg 15 éve. Azóta persze sokat nőtt a hálózat, és járnak is bennük a szerelvények.)

Pedig történelmi okokból sem a lengyel, sem az orosz vezetést nem lehet azzal vádolni, hogy túlzottan szívélyes viszonyban állnának egymással. (Igaz ez Grúziára is: hiába a kölcsönös államszintű utálat, senkit sem zavar a Bolsaja Gruzinszkaja ulica Moszkva szívében.)

Tarlósnak nem kell attól tartania, hogy számon kérik rajta a patikamérlegen kimért utcaneveket. Ehhez ugyanis arra volna szükség, hogy Moszkva őt akár csak egy kicsit is komolyan vegye. Meg ezt a sértett pökhendiséggel vezetett várost, országot. De az orosz világvárosnak – hatalmas dugóival, drágaságával, építkezéseivel, kulturális életével, színházaival, az oda nyomuló világcégekkel – akad fontosabb dolga is, mint hogy mit gondol róluk Budapest polgármestere zászlórajzolás közben.

A felvétel még a Moszkva téren készült
A felvétel még a Moszkva téren készült
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.