Hallgassanak Pokornira!

„A legnagyobb veszélyt saját magunk jelentjük, ha azt hisszük, mindenkinél okosabbak vagyunk, és mindent jobban tudunk. Ma egyetlen dolog veszélyes ránk, ha nem tartunk mértéket” –hangsúlyozta Pokorni Zoltán a Fidesz alelnöke a kongresszuson. Igaza van. A közgazdaságtan kiváló szakemberei folyamatosan hangsúlyozták, hogy milyen sok negatív következménye van az egykulcsos szja-nak, azonban az okos, tényekkel alátámasztott érveket a kormány figyelmen kívül hagyta, a Fidesz-frakció egységesen támogatta, pedig tudom, hogy néhány hozzáértő képviselő csak a vak frakciófegyelem miatt mondott igent ezen elképzelésre.

Írásaimban én is hiába bizonyítottam, hogy az egykulcsos szja sok kárt okoz a nemzetgazdaságban, hiába hangsúlyoztam, hogy a világ 202 országa közül csak 21 országban van ilyen adózás, a fejlett országokban pedig progresszív személyijövedelemadó-rendszer érvényesül, ami a fenntartható fejlődéshez is hozzájárul. A progresszív adórendszer lehetővé teszi a gazdagoktól a szegények felé áramló jövedelemtranszfert, az egykulcsos szja pedig fordított hatást vált ki. Kiváló kutatók igazolták, hogy végső soron az egyéni jólétek nem függetlenek egymástól, a szegények jövedelme hosszú távon hatással van a gazdagok jólétére is. Pokorni Zoltán gondolatát a tények sokasága igazolja, a kormány valóban nem okosabb mindenkinél.

Ha a szegényeket sújtó, a gazdagokat segítő egykulcsos szja-t nem vezetik be, akkor több rossz döntést el lehetett volna kerülni. Jóval kisebb terhet kellett volna rárakni a bankszektorra, a kereskedelemre. Az alacsonyabb különadók miatt a pénzintézeteknek nagyobb lehetősége volna hitelnyújtásra, a gazdasági növekedés támogatására. A kereskedelmi láncok kevésbé emelnék az árakat, ami az inflációt fékezné, ezáltal az irányadó kamatot csökkentené, ami pedig a beruházásokat, a növekedést elősegítené. Több negatív döntést is elkerülhetett volna a kormány, ha a progresszív szja-t alkalmazza, amit Orbán Viktor 2010-ben még jónak tartott.

Dr. Takács Imre szakközgazda

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.