Európai egyes

Nem az új médiatörvénytől való rettegés, hanem a jó ízlés miatt nem írjuk le, mit jelent Daniel Cohn-Bendit kézmozdulata. Legyen elég annyi, hogy Orbán Viktor tegnapi strasbourgi búcsúbeszéde közben a homloka előtt húzogatta a tenyerét. A magyar miniszterelnök éppen azt fejtegette, hogy ők mindketten lázadók, csak Cohn-Bendit a polgári demokrácia, ő pedig a diktatúra ellen lázadt. Ez persze így nem igaz. „Vörös Dani” nem azért kapta becenevét,mert a polgári demokráciából kommunista diktatúrát akart volna csinálni, hanem mert vörös volt a haja. Az viszont igaz, hogy kevesellte a hatvanas évek Nyugat-Európájában a demokráciát, többet akart, míg Orbán most sokallja az európai demokratikus szabályokat, neki kevesebb is elég. Nehogy már bármilyen kontroll érvényesülhessen, mert a végén még nem gyűr le mindent a Fidesz parlamenti kétharmada!

A korábbi, még hosszú hajú, borostás Orbán nyilván nagyon örült volna Cohn-Bendit barátságának, a mostaninak viszont be kell érnie Nigel Farage képviselőével. Utóbbi szerint jó volt Orbán Brüsszelt és Moszkvát összemosó beszéde, mert tényleg ez a helyzet. Európa megbukik, Orbán ezt segítette. Megfordult a szél, jön a vég, az EU mindjárt szétesik. „Orbán úr, gratulálok!” – tette hozzá. Ezután Orbán hiába mondta, hogy ő az egységes Európa híve, mert különben háború lesz. Az euroszkeptikus brit az egységet erősítő tevékenységhez nem gratulált volna.

Az uniós elnökségtől búcsúzó magyar miniszterelnök azt a modortalanságot is elkövette, hogy első felszólalásában csak a jobboldali Néppártnak köszönte meg a magyarok elnökségi munkájához nyújtott támogatást. Miután figyelmeztették rá, mennyire udvariatlan volt, másodjára nyomatékosan mindenkire kiterjesztette a köszönetet – és rögtön hozzátette, hogy a magyarok „a nemzetközi baloldal” támadásainak középpontjában voltak kénytelenek dolgozni. (Valójában támadták a zöldek, a liberálisok is, és mindenki, aki nem tartozik a szűken vett jobboldalhoz.) A Néppártot ellenben nem nevezte „nemzetközi jobboldalnak”, amikor hosszan, tekervényesen, újra megköszönte, amiért megvédték.

Csak hát a többségben lévő Néppárt sem állt ki mellette egységesen, különben nem ment volna át az Európai Parlamenten az új alkotmány tartalmát és elfogadásának módját bíráló határozati javaslat. A képviselők felszólították az Európai Bizottságot, tartsa szemét Magyarországon, különös tekintettel a sarkalatos törvények ősszel várható cunamijára. Akárcsak Hillary Clinton múlt heti mondanivalója, ez is ki kellene hogy józanítsa Orbánt, akinek különben,mint egykori tanára, Kéri László mondta, könnyen bevonhatják a jogosítványát diadalittas vezetésért.

Az Orbán-féle demokráciafelfogás tegnap kapott egy újabb elégtelent. Az egyetlen vigasz, hogy most egy darabig nem kell Európában vizsgáznia. Az addig várható tagfelvételeket is beszámítva, legközelebb úgy másfél évtized múlva kerül ránk a sor, addigra kiderül, helytálló volt-e Orbán és Farage prognózisa a széljárásról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.