Természetrombolás –engedéllyel

A Csákvárról Sörédre vezető út mentén, Csákberény község mellett fekszik a Vértesi Tájvédemi Körzethez tartozó természetvédelmi terület, annak rendje és módja szerint kitáblázva. Nem fárasztom az olvasót a terület természetvédelmi fontosságának ismertetésével, igen sérülékeny ökoszisztéma, 30 év után most kezd magához térni, tekintve, hogy szovjet gyakorlótér volt. Szemet gyönyörködtető táj, javaslom, látogassák meg.

Éppen ezért, már évek óta gyakran forgattak itt kisebb reklámfilmeket. 2008 decemberében aztán már egy kb. 50 fős stáb vonult be a területre, tucatnyi gépkocsival, új utakat hasítva a sáros talajon. Felépítettek egy faházat, melyet aztán a film kedvéért felgyújtottak. Ezt én jeleztem a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek, Székesfehérváron. Hivatalosan közölték, hogy mindez az ő engedélyükkel, és felügyeletük mellett történik, a károkat majd felmérik, és intézkednek.

A rombolás azonban – úgy látszik –, megállíthatatlan. Már három hete hatalmas felfordulás van a természetvédelmi területen. Útjelző táblák, magyarul és franciául. Széles, hosszú új autóutak taposva a dombok között, védett növényzeten. A nagy esőzések miatt a kocsik a talajt lemarják. Az emberek persze nemcsak a filmforgatás területén, hanem az egész védett területen mászkálnak, autóznak. Biztonsági őrök, táblákkal lezárt területek. Felépítettek egy rőzsevárszerű létesítményt, felásva a földet. Közelebb mentem, elküldtek, ne fényképezzek.

Két éve egy szomszédom ugyanitt a Trabantjával a földúton ki akart menni a szőlőjébe, ahogy 20 éve teszi. Megbüntették 10 ezer forintra. Egy turista házaspárt feljelentettek, mert ugyanitt árvalányhajat szedett. A területen védett növények vannak, melyeknek forintban kifejezett ára van. Vajon hány milliós ökológiai kár keletkezik itt most? Hány év kell megint, hogy valamelyest regenerálódjon a természet?

A filmeseknek persze van engedélyük, nekik csak a lelkiismeretük lehet piszkos, ha egyáltalán felfogják, mit is okoznak. De miféle állami szervezet, milyen szakember az, aki kiad egy ilyen engedélyt? Persze, értem én, kell a bevétel, ami ez esetben vélhetően több millió. Nincs senki, aki gátat szabhatna ennek a természetrombolásnak?

Kérem szépen valamennyi állami természetvédelmi szervezet vezetőjét, szakembereit: ne akarják aprópénzre váltani hazánk természeti értékeit. Egyébként: a természeti károkozás, különösen ilyen méretekben, büntetendő cselekmény. Márpedig bűn elkövetésére semekkora összegért sem lehet engedélyt adni!

Dr. Várkonyi Tibor Csákberény

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.