Riadalom

Kegyeletsértőnek vélt hozzászólás miatt érkezett állampolgári bejelentés alapján indított vizsgálatot a Népszava internetes lapja ellen a média- és hírközlési biztos. Az új és sokat bírált médiatörvény akár tízmilliós bírságot is lehetővé tévő rendelkezései tegnap léptek hatályba. A Népszava ellen indított vizsgálat híre is tegnap jelent meg. Mindezek alapján többen ismét a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát féltik.

Vannak internetes portálok, ahol sebtében módosították a kommentek kezelésének belső szabályozását, máshol nemes egyszerűséggel megszüntették a hozzászólások lehetőségét. Ily módon a jogi környezet változása nemcsak a médiumokat, hanem közvetve felhasználók tízezreit érinti, akiknek kedvtelése, vagy épp szenvedélye a cikkek oldalán, vagy a közösségi hálózatokon való hozzászólás. Az új helyzet befolyásolhatja a kiadók üzletmenetét is, hiszen a komment egyben kattintásszámot, így közvetetten bevételt is generál.

Mégis, e pillanatban nemcsak a riadalom tűnik korainak, hanem az önkorlátozó intézkedések is. Különösen azért, mert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szóvivője délután közölte, hogy nem tartoznak a médiatörvény hatálya alá a blogok, a fórumok és a kommentek, mert e jogszabály csak a médiaszolgáltatásokra és a sajtótermékekre vonatkozik – és az említettek nem tartoznak e kategóriákba. Ismerve a médiatörvény által bevezetett, és tegnaptól élő büntetések lehetőségét, mégis adódnak kérdések, és ezek nyomán feladatok a jogalkotó, a jogalkalmazó és a médiaszolgáltatók számára egyaránt. Ilyen például a kommunikáció.

Tudniillik, a szóvivő nyilatkozata megnyugtató ugyan, ám nem jogforrás, arra bírósági eljárásban nemigen lehet nagy meggyőző erővel hivatkozni. S vannak jogászok, akik szerint a médiatörvény és a hozzá szorosan kapcsolódó médiaalkotmány szövegéből nem egyértelműen vezethető le a médiatanácsnak a szóvivője által közölt jogértelmezés. Ahogy nem egyértelmű a törvény alapján az sem, hogy vonatkozik-e a szabályozás a blogokra és azok hozzászólásaira. Szerkesztett tartalomnak, ily módon a törvény hatálya alá tartozónak minősül-e például az a hozzászólás, amely egy adott internetes cikkhez azonos lapon kapcsolódik.

Ugyanígy: a törvény hatálya alá kerülnek-e a kommentek a moderálás által. Ez utóbbi, bár utólagosan és sokszor esetlegesen működik, de szerkesztés, amelynek pont az a célja, hogy kiszűrje a gyűlöletkeltő, másokat emberi méltóságukban sértő hozzászólásokat? És egyáltalán: a törvény alapján milyen ügyben indíthat vizsgálatot a média- és hírközlési biztos? Jogosítványai kiterjednek-e – ellentétben a Médiahatósággal – a blogokra, fórumokra, kommentekre?

A bizonytalan, vagy nem elég egyértelmű szabályozás a nagy büntetések lehetőségével együtt mégiscsak alkalmat ad arra, hogy befolyásolja, vagy legalábbis túlzottan is elővigyázatossá tegye a lapokat és a portálokat, amelyek a szigorú bírságoktól tartva maguk is korlátozhatják a felhasználóik véleménynyilvánítását, azaz a szólás és a véleménynyilvánítás szabadságát. Tisztázni tehát van mit.

Kiricsi Karola, a Médiahatóság szóvivője nyugtat
Kiricsi Karola, a Médiahatóság szóvivője nyugtat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.