Mentsük meg nemzeti örökségünket!

A pályaudvarok kitelepítésének, vagy megszüntetésének ötlete nem mai keletű. Korábban felmerült már a Déli pályaudvar Kelenföldre telepítése, azt követően pedig a kormányzati negyed kapcsán erősödött fel a Nyugati pályaudvar megszüntetésének rémálma. A Keleti pályaudvar kitelepítésének gondolata még nem merült fel, de az Ügető már továbbügetett... A hagymázas ötletek legújabbika a nagy központi pályaudvar terve, de szerencsére senki sem mondta meg, hogy azt hol lehetne megépíteni, és meddig kellene nyögni a létesítéshez felvett horribilis összegű hiteltartozás terheit.

Három főpályaudvarunk közül a második világháború pusztítása kettőt megkímélt, és csak azt az egyet rombolta le, amely esztétikai szempontból egyébként is megérdemelte volna az újjáépítést. Elhelyezkedésük is elsőrangú. Aki Budapestre érkezik, egyszerre a város középpontjában találhatja magát. Gondoljunk csak bele, talán nem is kell évtizedeket várni, és Párizsból Frankfurton, Bécsen és Pozsonyon keresztül a Nyugati térre fut be a TGV, vagy az ICE, a franciák, illetve a németek nagy sebességű vonata. A Nyugati és a Keleti pályaudvar beépített nemzeti örökség, ne engedjük őket ezért sem a főváros perifériájára kipenderíteni, vagy területüket az ingatlanfejlesztésnek álcázott telekspekuláció martalékának odadobni!

Az Eiffel és Baross Gábor által megálmodott csarnokokból a síneket természetesen azok mögé lehet helyezni. Aki már járt Madridban, és látta az Atocha pályaudvart, az tanúsíthatja, hogy milyen növénykert és emberi melegség költöztethető a vaspálya elhagyott boltívei alá. Ezt szeretném látni Budapesten is. A Déli pályaudvar helyén pedig egy olyan modern üvegpalotát, amely a hosszú út után megérkezőre a Várnegyed panorámáját vetítené. Egyelőre a Nyugati pályaudvar mondatja velem: védjük meg nemzeti örökségünket!

Dr. Mikósdi György budapesti lokálpatrióta

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.