Elszabadult hajóágyú

A hatalomátvétel óta eltelt egy esztendőben a kormány és feje – a kétharmados parlamenti többséggel –a háta mögött elszabadult hajóágyúként viselkedik. Nekimegy mindennek, ami nem tetszik neki, átszervez és -nevez, megújít, s mindennek ürügyén elvesz, szétver, bosszút áll és megaláz mindenkit, aki nem hajtja fejét önként a vérpadra.

Bármennyire átlátszó is, ügyes trükk, hogy a sokak (szerzett) jogait, érdekeit durván sértő intézkedések, politikai hajtóvadászatok közzétételét elosztja fegyverhordozói között. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő külön kategória. Minden megnyilatkozásán érezni, maga sem hiszi, amit mond. Nem csoda, hiszen a megszorítások, átszervezések mögött karót nyelt, merev pózában maga a kormányfő áll. Minden disznóságot képes szemérmetlenül és szemrebbenés nélkül az emberek érdekeit, védelmét szolgáló jótéteményként beállítani.

Csatlósai révén a miniszterelnök figyelemelterelés céljából olykor eszement – még hozzá is méltatlan –ötleteket dob be, mint a fogturizmus támogatása, vagy éppen a hangzatos hamburgeradó, hogy míg a közvélemény a gumicsonton rágódik, ő a számára fontosabb hatalomtechnikai kérdéseken dolgozhasson, és az immár vonalkóddal felcímkézett alattvalók megsarcolásának újabb módozatain törhesse fejét.

A hamburgeradó „zseniális” ötlet. Azzal érvel ugyanis, hogy az egészséges táplálkozás elterjedése révén csökkennek majd az egészségügyi kiadások. Csakhogy a szankciókra kiválasztott élelmiszerek köre igencsak vitatható, ráadásul napról napra változik.

Már az sem lepne meg, ha esőben ellenőriznék a járókelőket: ha nincs náluk esernyő, megbüntetik, mondván felelőtlenül kiteszik magukat a tüdőgyulladás veszélyeinek, s gyógykezelésük pénzbe kerül az államnak. Az nem baj, ha a szabadon főzött pálinkától részegen tántorognak az utcákon, feltéve, hogy van náluk esernyő.

Gerencsér Emil Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.