Csoda történt

Kisebb csoda történt Szabadkán, amit részben a Népszabadságban megjelent olvasói levelemnek is lehet köszönni (Magyarok nélkül, június 18.).

A helyi közösségi választásokon elkövetett választási csalásra, ami a mandátumok téves elosztását jelentette a Vajdasági Magyar Szövetség június 21-én óvást nyújtott be, és ugyanaznapra sajtótájékoztatót is összehívott.

Formálisan már nem is lehetett volna panasszal élni a jogosan elvitatott törvénytelen döntés miatt, hiszen jóval több mint 24 óra eltelt, mire rájöttünk arra, hogy az informatikai szolgálat nem a jelenleg hatályos legnagyobb átlag, hanem a legnagyobb maradék elve alapján osztotta el a képviselői helyeket, aminek a következtében Palicson két, más helyeken pedig egy-egy hellyel kevesebb mandátumot kapott a Vajdasági Magyar Szövetség, mint ahány megillette volna. A közigazgatási eljárásról szóló törvényre hivatkozva viszont kértük, hogy a már bebizonyosodottan jogsértő végzések kapcsán a választási bizottság engedélyezze a korábbi állapot visszaállítását, és a VMSZ által matematikailag is bebizonyított tényállás szerint, végezze el a mandátumok újraelosztását.

A választási bizottsághoz időközben a demokrata párt beadványa is megérkezett, amelyben ugyanazt kérték, mint a VMSZ, sőt a helyi médiumok szerint egyidejűleg, illetve valamivel hamarabb, mint a magyar párt!

A sajtótájékoztató kezdete előtt – amelyet Maglai Jenő, a VMSZ városi szervezetének az elnöke tartott – a szerb hírközlési eszközök már hírül adták, hogy a demokrata párt vette észre a hibát, sőt előbb, mint a magyarok! Ezt az álhírt persze könnyű volt megcáfolni, mert a Népszabadság már a június 18-i számában megjelentette az észrevételemet, amelyben a választási bizottság tagjaként rámutattam a sorozatos mulasztásokra és a hibákra is.

A szabadkai városi választási bizottság időközben korrigálta a hibát, az ügyészség viszont mindeddig még nem reagált a VMSZ feljelentésére, amelyben kértük a büntetőjogi felelősség megállapítását is. Tette ezt a VMSZ tekintettel arra a tényre, hogy a választási eredmények meghamisítása a szerbiai büntető törvénykönyv értelmében büntetendő cselekménynek számít!

Nagy Kanász György Szabadka

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.