Demokráciadeficit

A lakosság 95 százaléka elkötelezett az általános szabadságjogok mellett, és csaknem ilyen masszív többség vallja, hogy saját sorsáról a népnek kell döntenie – állapították meg az ELTE Szociológiai Intézetének kutatói, akik Jog és társadalom címmel folytattak nemrég tudatvizsgálatot.

Ez öröm, mert korábban nem egy felmérés vezetett arra az eredményre, hogy az emberek nagy részétől nem áll távol a tekintélyuralom elfogadása, mi több, az egypártrendszer helyeslése.

A még csak részleteiben ismertetett új kutatás adatai ugyanakkor nem adnak okot demokratikus eufóriára: az egyes konkrét ügyekre ugyanis már nem feltétlenül áll a szabadságjogok iránti elkötelezettség. A demokrácia egyik alapja nem vitatottan a választásokon való részvétel általános joga. Ám amikor arra kérdeztek, hogy vannak-e olyan konkrét társadalmi csoportok, amelyek választójoga kollektíven megvonható, bőven akadtak, akik az ezen az alapon felkínált lehetőségekből szemezgettek. A drogosokat minden második ember kizárná a választók köréből, de ezt tennék sokan a nemzeti kisebbségekhez tartozókkal, az alacsony képzettségűekkel, a segélyen élőkkel, sőt, akár a nyugdíjasokkal is. A kutatók szerint ez a korábbi előítélet-vizsgálatok tükrében a vártnálmégmindig jobb eredmény.Másfelől: haminden ötödikmegkérdezett gondolkodóba esik, amikor valamely etnikumhoz tartozó honfitársa alapjogairól van szó, akkor rossz a helyzet.

Ugyanez a kettősség másutt is tetten érhető. Nem kevesen úgy tartják, hogy a magzati élet védelme érdekében fokozott állami beavatkozásra lenne szükség, és ráadásul az elsöprő többség a halálbüntetés visszaállításáért – tehát embereknek az élettől való esetleges megfosztásáért – kiált. A bűnösök minél szigorúbb megbüntetését követelik – azt sem bánják, ha páran ártatlanul kerülnek bele a szórásba. Akadnak, akik az ártatlanság vélelmének elvét is feladnák.

Nem megnyugtató, hogy minden második ember elfogadja, hogy a kormány közvetlen befolyást gyakorol az igazságszolgáltatásra. Még ennél is többen értenek egyet azzal – különösen a Fidesz-szimpatizánsok között –, hogy az Alkotmánybíróság ne akadályozza a kormány munkáját. Sőt, az ellenzék se szóljon bele a dolgokba, mert a többség dönthet, s ha kell, erőt is alkalmazhat. Aki meg rátermett, tartsa meg a hatalmat, mert a választás nem arra való, hogy folyton váltogassuk az ország vezetőit. Ennyit a demokratikus alapjogok valóságos elfogadottságáról.

Csupán az nem derül ki, hogy a demokráciával kapcsolatos sajátos nézetek a pártok működésének következményeként alakultak ki, vagy az emberek választottak magukhoz hasonlatos politikai elitet.

Akárhogy is van, csak nehogy a rengeteget idézett amerikai politológusnak, Samuel Huntingtonnak legyen igaza, aki szerint az elmúlt kétszáz év három nagy demokratizálódási hullámát minden esetben követte egy ellenhullám, amelynek nyomán néhány új demokrácia visszatért a korábbi útra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.