„Minden bibircs, májfolt látható”

Lázár János bejelentette, hogy a jövőben az országgyűlési képviselők havi nettó 500 ezer forint fizetést kapnak, mert tevékenységük ér annyit, mint egy államtitkár vagy helyettes államtitkár munkája. Eddig nem gondoltam arra, hogy az államtitkárok nem szaggatják az istrángot munka közben.

1994-től 2002-ig országgyűlési képviselőként megtapasztaltam, hogy a képviselők eltérő intenzitással végzik munkájukat. Vajon hány képviselő tart rendszeresen fogadóórát, vajon hány képviselő készül fel jól és mondja el véleményét a törvényjavaslatok vitája során, vajon hány képviselő vesz részt rendszeresen az Országgyűlés ülésein és a bizottsági üléseken. Lázár János is jól tudja, hogy ezekre a kérdésekre nem lehet minden képviselő kapcsán pozitív választ adni.

Jól emlékszem arra, hogy a keddi üléseken csak néhányan lézengtünk az ülésteremben, ésmegkértem a levezető elnököt, hogy ne úgy általában, hanem név szerint köszöntsön bennünket…

A közvélemény-kutató intézetek felmérése alapján évről évre rosszabb az Országgyűlés, a politikusok megítélése. Nincs új a nap alatt, mert Mikszáth Kálmán, aki az 1800-as évek végén az országgyűlés tagja volt, a Tisztelt Ház című könyvében írja: „…a pálya hanyatlott. Senki sem tartja már nagy embereknek a képviselőket. Az átkozott újságírók lejáratták a nagyságokat, mert közel hozták őket a közönséghez. Minden bibircs, májfolt látható lett. Azokban a hazafiakban már senki sem hisz, akik sírtak a haza sorsa fölött. A frázisok elvesztették erejüket”. Ezen lesújtó véleményt olvasva még ma is időszerűnek tartom a nagy író gondolatait egy kivétellel. Ugyanis a jelenben a frázisok még sok ember számára hatásosak, egyre inkább a frázisok országa vagyunk.

Ma is időszerű Mikszáth azon gondolata is, hogy „aki egyszer mandátumhoz jutott, az végképp elszokik a munkától, úgy hogy abból nem lehet többé semmi, csak képviselő”. Tisztelet a kivételnek, ma is ülnek a Házban ilyen emberek. Ez a tény a konformizmus melegágya, a sokszor indokolatlan frakciófegyelem alapja.

Dr. Takács Imre Hajdúszoboszló

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.