Bevetés

Baj van. A kormány megint jót akar nekünk. Azt szeretné, ha jövőre egyetlen munkavállaló nettó bére sem csökkenne az ideihez képest. Amikor legutóbb ez volt az elképzelés, csupán a foglalkoztatottak kétharmada járt rosszabbul, a bevezetett egykulcsos szja miatt. A közszférában például minden harmadik embernek kompenzációt kellett fizetni. A vállalkozókra meg ráküldték a Rogán-féle bérkommandót, bár azt igazából senki sem vette komolyan.

Ami a jövőt illeti, az érdekegyeztetést mint zavaró körülményt kiiktatták. Nehogy már arra kelljen várni, hogy a munkaadók és a munkavállalók kompromisszumot kössenek! Majd ők megmondják a minimálbért, a garantált bérminimumot, sőt egy tegnapi törvényjavaslat szerint a bruttó 300 ezer forint alatt keresők esetében a munkabéremelés elvárt mértékét – leánykori nevén bérajánlást – is rendeletben határozzák meg, betartását pedig kötelezővé teszik. Sőt jövőre a sértett dolgozóknak nem Rogán Antallal kell levelezniük minden következmény nélkül, hanem a munkaügyi ellenőröket küldik bevetésre. És nekik eszközeik is lesznek. Ahol úgy látják, hogy a cég nem volt hajlandó megfelelően helytállni a kormány helyett, és nem akarja finanszírozni a munkavállalónak az adójóváírás kivezetéséből származó veszteségét, ott megállapítják a jogsértést, minek következtében a vállalkozás két évig nem indulhat közbeszerzési eljáráson és elesik mindenféle támogatástól. Akkor is, ha amúgy épphogy talpon tud maradni. Hulljon a férgese.

Vajon mit szólnak a kormány holdudvarába tartozó nagyvállalkozók mindehhez? Az ötlet bizonyára nem az ő fejükből pattant ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.