Magyarok nélkül

Szabadkán, június első vasárnapján helyi közösségi választásokat tartottak. A helyi közösségek Szerbiában még a múlt rendszer hagyatékának számítanak. Egy bizonyos kerület helyi, főleg kommunális problémáinak a rendezésére, demokratikus úton létrehozott testület, a helyi közösség közgyűlésének tagjait választják újra négyévenként.

Szabadka város területe 36 helyi közösségre tagolódik, azzal, hogy a városi kerületeken kívül a környező falusi települések is idetartoznak. A választásokat rendkívül nagy érdeklődés övezte, annak ellenére is, hogy a helyi közösségek nem rendelkeznek önálló pénzforrással. Összesen 269 párt és polgárok csoportjának a listája szerepelt a választásokon, amelyet listánként több mint száz ember aláírásával is támogatott. Ezt a tényt persze el is lehetne vitatni, és a választási bizottság tagjaként ezt meg is teszem, mert volt néhány olyan lista is, amelyet évekkel ezelőtt elhunyt személyek is támogattak!

A hamisított aláírások miatt feljelentést tettünk az ügyészségen, de az esetek többségében még ezek a listák is el lettek fogadva, mert még mindig maradt elég leellenőrizhetetlen, tehát érvényesnek minősített támogató aláírás! Ilyen előzmények után talán már az sem számít komolyabb meglepetésnek, hogy súlyos választási szabálytalanságok miatt négy helyen is meg kellett ismételni a választásokat.

Azt viszont már meglepetéssel tapasztaltam, hogy a választási végeredményt követően, a városi közigazgatás szakszolgálata a mandátumokat gyanús körülmények között osztotta szét a pártok között. A megismételt szavazást követően a VajdaságiMagyar Szövetség azonnal óvást nyújtott be, és a többpárti választási bizottság parázs vita után döntött. A panasz jogos, mert a mandátumok leosztása nem a hatályos választási törvény rendelkezései alapján történt, ezért az elsődlegesen meghatározottnál több képviselői hely illeti meg a magyarokat, de csak három helyi közösségben, mert a 24 órás panasztevési határidőből a többi helyen a magyarok már kicsúsztak!

Marad tehát nagy valószínűséggel a választói akaratot sárba tipró, téves és törvénytelen mandátumelosztás, ami a választásokat nagy fölénnyel megnyerő magyar pártot sújtja, annál is inkább, mivel a szerb pártok képviselői már kijelentették, hogy ideológiai beállítottságtól függetlenül összefognak és olyan többségi koalíciót hoznak létre, amiben a magyaroknak nem lesz helyük!

Ilyen, nemzeti kizárólagosságra Szabadkán csak az utóbbi demokrata párti városvezetés alatt került sor. Még Slobodan Milosevic is igyekezett annak a látszatát kelteni, hogy Szerbiában ismeretlen a nemzeti gyűlölködés fogalma! A mostani hatalmi pártok ilyen apróságra már nem adnak!

Nagy Kanász György Szabadka

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.