Az ötödik gyerek

Ha a gyerek köhög, vagy megy a hasa, a szülők aggódnak, félnek – akármilyen földrészen laknak. A fejlett világban azonban szinte biztos, hogy elég egy-két gyógyszer, és a betegség elmúlik. Mi csak elképzelhetjük, mit érez egy anya egy kenyai faluban, aki már négy gyermekét temette el. Mit érez, amikor az ötödik is köhögni kezd – hiszen lehet az egy egyszerű megfázás, de akár az arrafelé továbbra is gyilkos tüdőgyulladás jele is.

A rotavírus okozta hasmenés és a tüdőgyulladás a fejlődő országokban háromszor annyi gyerek haláláért felel, mint az AIDS és a malária együtt.

– A brit gyerekek ezekbe a betegségekbe nem halnak bele – magyarázta Andrew Mitchell, a brit Nemzetközi Fejlesztési (segélyügyi) miniszter, hogy a gazdasági megszorítások közepette miért költ az állam a korábban felajánlott összegeken túl még 1,4 milliárd dollárt (körülbelül 260 milliárd forintot) a harmadik világbeli gyerekek immunizálására.

A vakcinák vásárlására gyűjtő donorkonferencián ezzel Nagy-Britannia tette a legnagyobb felajánlást. A Világszövetség a Vakcinákért és Immunizálásért (GAVI) a pénzből oltókampányba kezd az említett két betegség ellen, és ezzel várhatóan ötmillió öt éven aluli gyermek életét menti meg. A csupán négyórás találkozó kitűzött célja 3,7 milliárd dollár összegyűjtése volt, ám a végösszeg 4,3 milliárd lett. A második legnagyobb felajánló a GAVI egyik alapítója és mozgatója, Bill Gates volt, kereken egymilliárd dollárral. A komoly támogatók közt van Norvégia, az Egyesült Államok, Svédország, Franciaország és Ausztrália is. Négy nagy gyógyszergyár bejelentette: csökkenti a GAVI-nak eladott vakcinák árát.

Jó, hogy a tervezettnél sokkal több pénz jött össze, ám így is sok a kérdés: a kampány után is 24 millió gyermek marad oltás nélkül, sokuk nem is a legszegényebbek közé tartozó országban (pl. Kína, India), ahol a GAVI nincs jelen. Sok helyen meg kell szervezni az infrastruktúrát is, hogy odajusson a vakcina és legyen is, aki beadja. A segélyezés ráadásul már rosszul csengő szó a harmadik világgal kapcsolatban: felfoghatatlan mennyiségű pénz veszik el és vándorol ismeretlen zsebekbe.

Az oltókampány azonban a segélyezés sikerágazata. Több országban egyes betegségeket teljesen visszaszorítottak; a gyermekbénulás már a harmadik világban eltűnőben van. Ennek ellenére is olyan sok a fenntartás, hogy David Cameron, a brit miniszterelnök hosszú cikkben érvelt amellett a Guardian hasábjain arról, hogy szükség van az oltások támogatására, és általában a nemzetközi segélyezésre. Az egykori gyarmattartó morális felelősségének említése mellett gyakorlati érvei is vannak: egy egészséges, tanult, önmagát ellátni képes ország a jövőben kevesebb támogatásra szorul. Ha nem a konfliktusokat próbáljuk kezelni, hanem az azokat kiváltó okokat, például a betegségekkel szembeni tehetetlenséget, a reménytelenséget, akkor néhány évtizeden belül kevesebbet kell majd költeni békefenntartókra és harci repülőgépekre is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.