Esélyteremtés Orbán-módra

A mi szociális biztonságot teremtő politikánk egyik sarokpillére lesz az idős embereket szolgáló politika. Ez számunkra nemcsak a nyugdíjas-társadalom szerzett jogokra épülő nyugellátásának védelmét, a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését jelenti, hanem olyan komplex szolgáltató rendszert, amely ennek a társadalmi rétegnek a megbecsülését és biztonságát hivatott megteremteni –, aki a június 16-ra (egyfelől Nagy Imre újratemetésének, másfelől Orbán Viktor politikai nagykorúsításának emléknapjára) meghirdetett demonstrációk érzelmi muníciójának forrását keresi, előbb-utóbb odatalál a fenti szövegrészlethez. Azt ugyanis kampánydokumentumból ollóztuk, de nem a szocialisták, és nem a Munkáspárt archívumából: az anyag a Fidesz 2010-es szociális programjának egyik alaptétele.

A második Orbán-kormány egyik legváratlanabb húzása, hogy szisztematikus munkával maga építi fel saját ellenzékét. Életet lehel az agonizáló szakszervezeti mozgalomba, civil, de a politika felé is nyitott tömegszervezeteket szökkent szárba, és szinte ostorral kergeti a nemzeti kényszeregyüttműködést elutasító választókat a szocialisták, a zöldek és a jobbszél táborába. Ebben mutat hasonlóságot elődjével, hiszen az előző garnitúrát sem a konzervatív forradalom, hanem a kirakatba kikerült „programhazugság”, és annak nyomán a szélsőjobbtól a mérsékelt középig érő alkalmi koalíció váltotta le.

Erre csak azt mondhatjuk: az okos a más kárán okul, a buta semmiből. Itt ugyanis korántsem a történelem ismétli önmagát, hanem a saját nagyszerűségükbe belefeledkező politikusok ismétlik egymás hibáit – most éppen azzal, hogy nem a legkisebb közös többszörös, hanem a legnagyobb közös osztó szerepébe pozicionálják magukat. A miniszterelnök által képviselt társadalompolitikával a saját térfelén sem ért mindenki egyet – ez nem új. De a támadási felület már akkora, hogy a balos szakszervezeti konföderációtól a Jobbik-barát érdekvédőkig, a „politikamentes” pártcsíráktól a rendszertagadó anarchistákig mindenki jól nekivetheti a vállát. És kockázat nélkül: a kormánynak sikerült olyan helyzetbe manővereznie magát, amelyből szinte csak a sokszínű ellenzéke jöhet ki jól.

Ha a hatalom enged, az az ellenzők győzelme lesz, ha megmakacsolja magát, és a fejére omlik az egész építmény (mondjuk, mert a rendvédelmiek jogilag megfoghatatlan, tehát nem tiltható munkalassító sztrájkba kezdenek, az orvosok meg beélesítik a tömegesen letétbe helyezett felmondásaikat), azt a közönség biztosan nem a holnapi tiltakozókon fogja számon kérni.

Ez is esélyteremtés: ma tartós érdekvédelmi, politikai vagy civil karriert lehet építeni egyszerűen az orbáni világnézet opponálására. A lehetőség adott, csak néhány okosan megfogalmazott, jókor és jó helyen előadott mondat kell hozzá. Nagy Imrére most talán nem is lesz szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.