Kártérítés, kárterítés

Tisztes összeget, 210 millió eurót szavazott meg az Európai Bizottság az E. coli-botrány miatt – vétlenül – kárt szenvedett termelők megsegítésére. Az már most látszik, hogy a pénz elosztásával lesz gond elég.

Az uniós regula rendkívüli piaci esemény után azoknak enged központilag támogatott felvásárlás útján kompenzációt fizetni, akik valamilyen szervezett formában vesznek részt a piacon, például értékesítő szövetkezet tagjai. Mások csak akkor kaphatnak ilyen szubvenciót, ha ezen szervezetek saját tagjaik áruján kívül az övékét is hajlandóak bevonni az akcióba. 7500 eurót a tagállamok nemzeti hatáskörben is adhatnak a gazdáknak –hároméves hivatalosan regisztrált árbevétel átlaga alapján elszámolva, annak 50 százaléka erejéig. A mi kárt szenvedett termelőink fele, optimistább számítások szerint harmada ezek alapján semmiféle kárpótlást nem kaphat, mert működéséről elszámolást nem vezet.

Hangos veszekedés lesz abból, ha bejelentkeznek a kártérítésért, de hiába. Ha pedig túl „rugalmasan” kezelik a szabályokat, akkor az eddig tisztességgel számlázók horgadnak majd fel, és jogosan. A helyzet drámaian emlékeztet az elemi károk térítése körüli vitákra. Az erre szolgáló alapba évről évre befizetők egyáltalán nem örülnek annak, hogy baj esetén kormány engedéllyel bárki bejelentkezhet oda utólag, aztán tarthatja a markát – így aztán mindenkinek kevesebb jut.

Ha másért nem is, pusztán e dilemma feloldására érdemes lenne talán véget vetni a hazai zöldség-gyümölcs frissáru-piacot működtető szemléletnek. A magyar fogyasztókhoz eljutó áru az ágazat szakmai szervezete szerint is 35-40 százalékban feketén forog, mindenféle számla, de ami annál rosszabb, egészségügyi ellenőrzés nélkül. Miközben a minden kiló áruval elszámolni képes üzleteket meg hivatalosan működő importőröket másodlagosnak nevezett raktárellenőrzésekkel kóstolgatja az állam, a nagybani piacokon meg a határ menti garázsokban vidáman megy az átládázás – jó magyar áruként vesszük mi a pesti standokon a román uborkát meg a kínai fokhagymát.

Nem lehet tudni, mit is árulnak a kofák. Jó ötlet, hogy a nagy üzletláncok, a közintézmények vegyék meg a válság miatt beragadt árut – mert ha az elemi szabályokat betartják, akkor ezekről legalábbis számla készül, és átesnek valamiféle higiénés ellenőrzésen is. A magyar zöldség-gyümölcs általában egészséges, és nyugodtan fogyasztható, de abban a lazaságban, amivel a kormányzat(ok) ezt a szektort kezeli(k), folyamatosan ott a durva hiba lehetősége. A szörnyű német példa megmutatta, milyen szintű a veszély. Ha a beígért széles körű kárenyhítéshez kapcsolódó feltételeket a kormányzat nem használja fel a valóság pontosabb feltérképezésére, súlyosan mulaszt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.