Főváros és kerületei

Igaza van abban Kaltenbach Jenőnek A nemzet (mostoha) fővárosa címmel június 1-jén megjelent dolgozatában, hogy a kormányzati vitaanyagból a Fidesz önkormányzatokat átalakító tervéről semmit nem lehet megismerni. Ezúttal is megtapasztalhattuk, hogy a hatalom kiskorúnak tekinti a választót. Úgy tűnik, a „Nem a Ti dolgotok” üzenet nemcsak kifelé (értsd: EU) szól, hanem a belpolitikára is érvényes.

A koncepció nem veszi figyelembe, hogy Budapestnek különleges státusa van. Ez nemcsak a fővárosi jellegéből adódik, és nemcsak abban nyilvánulmeg, hogy itt élMagyarország lakosainak egyötöde, hanem abban is, hogy kétszintű az önigazgatás. Magam sem gondolom, hogy ezen nem lehet és nem kellene változtatni. A városi és a kerületi szintű feladatokat újra kell szabályozni. A közművek, a közösségi közlekedés vagy például a kórházak működtetése városi feladat, de nem lenne jó, ha a polgároknak a mindennapos ügyeik intézésekor a Városház utcába kellene zarándokolniuk. Bölcsődét, óvodát, alapfokú oktatást vagy az alapegészségügyi ellátást helyben, kerületi szinten kell működtetni. Budapesten is érvényesüljön az uniós elv, hogy az embereket közvetlenül érintő döntéseket a lakossághoz legközelebbi szintre kell telepíteni. Az éles határvonal ebben a pillanatban azonban nem a város és a kerületek között húzódik. A koncepció fő üzenete az, hogy az állam az önkormányzati önállóságot kívánja megnyirbálni. Amennyiben indokolt az állami és az önkormányzati feladatok szétválasztása, ez nem történhet mechanikusan.Mert minél nagyobb egy település, annál több „állami” ügyet lehet és kell helyben intézni.Meggyőződésem, ezen a ponton a kerületeknek és a városnak abszolút közös az érdeke, és összefogva kell védelmezniük az önkormányzatiságot, a város polgárainak érdekét.

Egyetértek a frakcióvezető úrral abban is, nincs értelme azon vitatkozni, hogy a városlakók mikor budapestiek, és mikor mondjuk XIII. kerületiek. A lokálpatriotizmus ennél bonyolultabb, például kerületünk egyik lakója elsősorban angyalföldinek, a másik „Újlipócia” polgárának tartja magát. A zuglói, palotai, újpesti ember, mihelyt elhagyja a város határát, azonnal budapestivé lesz.

Budapest fejlődése a fővárosi és a 23 kerületi önkormányzat kooperációjától, együttműködési készségétől függ, és nem attól, hogy milyen irányítási modellt választunk. Itt az ideje, hogy értelmes diskurzusba kezdjünk közös dolgainkról.

Magos Péter XIII. kerületi (újlipótvárosi) önkormányzati képviselő

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.