Aki másnak vermet ás….

Tanúi lehetünk annak, hogy a kormány – gondosan kerülve az elnevezést – napról napra vezeti be a különböző megszorításokat. Többek között készül a korengedményes nyugdíj megszüntetésére, a rokkant ellátás erőteljes mérséklésére, a munkanélküli-ellátások radikális megvágására, a gyógyszerkassza egyharmadának elvételére. Az indoklás egyszerű: „a költségvetés nem bírja ezeket finanszírozni”.

Komoly érvek ezek. Orbán Viktor és kormánya most jött rá, hogy a költségvetés nem bír el ekkora finanszírozást? 2006-ban a Fidesz ellenzékben volt. Ekkorra kiderült ugyanis, hogy bizony a befizetett járulékok nem fedezik az évről évre növekvő társadalombiztosítási kiadásokat. 1995 és 2005 között, tehát 10 év alatt 500 milliárdról 1500 milliárdra nőtt a tb-támogatások össze ge. Ez azt jelenti, hogy évente 100 milliárdos a növekmény. Ekkora növekményt egyetlen ország gazdasága sem bír el. A Gyurcsány-kormány ezért hirdette és kezdte meg az egészségügy (és a felsőoktatás) reformját. Mint ismert, a különböző szervezeti intézkedések mellett bevezették a vizit-, illetve a kórházi napidíjat. Az intézkedések nyomán pozitív lett a tbkassza egyenlege, javult a kórházi ellátás, és rendelet szólt arról, hogy a befizetett díjak hány százalékát kell a kórházi dolgozók bérének emelésére fordítani.

Nos, ezt a Fidesz által kierőszakolt 2008. tavaszi népszavazás meghiúsította. Most ott tartunk, hogy a magyar egészségügy ismét a padlón van. A fi atal orvosok külföldi munkavállalásra kényszerülnek. A költségvetés ezer sebből vérzik. A kormány tagjai és szóvivői szeretnek visszafelé mutogatni, hivatkozni az államadósságra. Pedig finanszírozási gondjaik megszaporodását éppen a kormány idézte elő tavaly, amikor államcsődről vizionáltak a Fidesz vezető politikusai, aminek hatására elszálltak a forintárfolyamok, az egykulcsos adó bevezetése pedig szakértők szerintmintegy 500milliárdos lyukat ütött a büdzsén.

A gondok tehát szaporodnak. Többek véleménye szerint a 2008-as tavaszi népszavazás döntő momentum volt az úgynevezett balliberális kormány megbuktatásában. A reformok elmaradása azonban visszaütött. Ennek súlyos következményeit a magyar lakosság viseli. A gond viszont a kormányé. A magyar közmondás azt tartja: aki másnak vermet ás, maga esik bele!

Almási József Tatabánya

– Márpedig most az egyszer nem állsz neki politizálni, és hagyod, hogy eloltsák a tüzet, még akkor is, ha éppen a dezertőrök közé tartoznak!
– Márpedig most az egyszer nem állsz neki politizálni, és hagyod, hogy eloltsák a tüzet, még akkor is, ha éppen a dezertőrök közé tartoznak! MARABU RAJZA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.