A „Nemzeti Cinizmus Kormánya”

Igen találó volt a minap Schiffer András LMP-frakcióvezető névadása. A Fidesz rohamtempóban igyekszik megszállni a független intézményeket. A vele szemben kritikát megfogalmazó testületeket igyekszik megregulázni, jogköreiket a kétharmados többségre hivatkozva megkurtítani.

Az olyan „magányos harcosokat”, mint az adatvédelmi ombudsmant személyében igyekeznek most lejáratni, miután a biztos úr által megfogalmazott komoly adatvédelmi aggályokra nem tudnak érdemi választ adni. „Az ombudsman fordítva ül a lovon” – panaszkodott Lázár tavaly ősszel, mikor a biztos több ízben a nyíltan törvénysértő vásárhelyi szégyenlista levételére szólította fel a polgármestert.

Nem zavarta a Fidesz frakcióvezetőjét a feddés, a több mint száz állampolgár személyes adatait tartalmazó, emberekmeghurcolására alkalmas listát a vásárhelyi önkormányzat honlapján még hónapokig lehetett olvasni.

Legalább ennyire kétséges, sőt a „merítésmélysége” folytánmég aggasztóbb, hogy a kormány több millió ember személyes adataival él vissza, amikor a szociális konzultáció kereté ben jól beazonosítható kérdőíveket oszt ki az állampolgárok között. A nyilvánvaló törvénysértést elítélő adatvédelmi ombudsmant, „Sólyom emberét” most Szijjártó Péter igyekszik lejáratni, hitelét megkérdőjelezni. „Rendkívül aggályos, hogy az adatvédelmi biztos személyes ambícióinak és karrier jének bizonytalansága miatt ír levelet egy ilyen fontos ügyben, annak ellenére, hogy az előzetes megbeszéléseken semmifajta kifogást nem fogalmazott meg.” Gyanítom, a kormányszóvivő úr nem mond igazat. Ismerve a biztos úr elszántságát, az adatvédelmi jogok iránti érzékenységét, vagy elmondta az előzetes tárgyalások során is a maga aggályait, vagy Szijjártóék nem az előzetesen megállapodottak szerint nyomtatták ki a kérdőíveket. S persze ezzel sem adnak érdemi választ a kérdésre, azaz a kormány részéről nem érzik aggályosnak az állampolgárok ilyetén beazonosíthatóságát. Ki tudja, lehet, megéljük, hogy 2014-ben vonalkódos szavazólapokon adhatjuk majd le voksainkat.

Én azonban tartózkodnék az ilyen hangnem alkalmazásától. A kormány sok-sok érdeket sértő, gazdasági hasznosságát tekintve egyelőre igencsak kétséges politikáját olyan kommunikációval fűszerezi, amely nem megnyugtatja, hanem csak tovább szítja az ellentéteket. A hatalmi arrogancia azonban ha lassan is, de megteszi a hatását. A messiásként várt Fidesz nem képes a társadalom problémáira gyógyírt találni, népszerűsége vészesen fogy. Így hát nem ártana időben leszállni a magas lóról.

Rechtenwald Kristóf Szeged

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.