Végtelen provincializmus

Néhány tojásfejű, akik érthetetlen befolyást szereztek a főváros vezetésében, összedugta a fejét, hogyan lehetne javítani a város levegőjén.

Végigvették: a 7-800 000 fűtőkészüléket meg a nagy, füstokádó erőműveket nem tudják elzárni, bezárni, amit viszont lehet: néhány ezer autót kiűzni a városból. Gyorsan lezárták a városközpontba vezető két nyugati autópályasáv egyikét. Sikerült elképesztő dugókat létrehozni, amelyek tudvalevően nagyban javítják a levegő minőséget. Ez persze az agglomerációban élők ellen irányult: ők csak éldegélnek a jó levegőn, és van pofájuk bejárni ide dolgozni, szórakozni, vásárolni, rontani a levegőt. Ráadásul több százezren vannak ilyenek!

Csak egyről feledkeznek meg az okosok: ez a két sáv vezeti be a fővárosba az E71 és E75 jelű nemzetközi autópályák összesen négy sávját. Aki Zágrábból, Ljubljanából, Bécsből, Pozsonyból, Prágából, esetleg Münchenből érkezik gépkocsival, az csak e két sávon tud beérni a városközpontba. Ezek lehetnek üzletemberek, turisták (akiket nagyon várunk!), privát beutazók. Őket nem lehet az agglomeráció „bűneiért” büntetni!

Igaz, az izoláció ma a nemzetstratégia része. Saját olajvállalat, majd gázelosztó cég, ha jó az isten, talán fel is tudjuk tölteni ezeket nyersanyaggal. Az újságírókat, jogvédőket viszont nem szeretjük: maradjanak csak otthon. Csak azt a fránya turizmust lehetne fellendíteni, autók nélkül!

Tarlós István most gyorsan lépett, de véglegesnek szánt megoldása nem segít: a külföldiek ritkán jönnek hármasával, bár lehet, hogy elhozzák az anyóst is, hogy bejussanak a városba.

Háborút mindenki és minden ellen! Ettől lesz jobb a levegő, akarom mondani: a légkör.

Bauer Péter Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.