Kemény kéz

A rendvédelmi szakszervezetek jókora felhajtást csaptak a szolgálati nyugdíj tervezett megszüntetése miatt, így egy friss felmérés szerint alig van ember Magyarországon, aki ne hallott volna a tiltakozó akcióikról. Ennél is nagyobb eredmény azonban, hogy maga a kormányfő ült le velük tárgyalni.

Igaz, nagyjából egy diktátumról kellene egyezséget kötni, bár több vélemény szerint nem is kaptak rossz ajánlatot, hiszen a többi munkavállalónál öt évvel korábban fejezhetnék be aktív pályafutásukat, s az ötvenes éveik elején könnyített szolgálatba kérhetnék magukat. Aki viszont már szolgálati nyugdíjban van, s 57 évnél fiatalabb, rosszul járna, mert ha nem áll ismét munkába, búcsút vehet járandósága 16 százalékától. Ami méltánytalan és tisztességtelen.

Ráadásul az ördög a részletekben rejlik, s a kormány javaslatcsomagja éppen azokkal adós. Mennyi lesz a fizetés a korkedvezményes nyugdíjat felváltó rendelkezési állományban, s mennyi a könnyített szolgálatban? S ha netán kevesebb, kisebb lesz majd a nyugdíj is? Ezekre a kérdésekre sincs válasz. Az egyenruhások mégis több engedményt kaptak, mint bárki más a „fülkeforradalom” óta.

Figyelemre méltó, hogy mind a két oldal igen keményen harcol. A kormány folyamatosan támadja a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményét, s a hivatalos nyilatkozatok mellett a Századvég kutatóit is beveti. A cég – micsoda véletlen – éppen tegnap hozta nyilvánosságra: „a zemberek” csaknem hetven százaléka szerint igazságtalan, hogy rendőr, katona vagy tűzoltó másoknál korábban mehet nyugdíjba.

A szakszervezetek sem restek, hiszen demonstrációkat szerveztek, s maguk is keményen fogalmaznak. Eddig nálunk tüntetéseken nemigen követelték, hogy „Orbán, takarodj!”, de most erre is van már példa. Ezt a hatalom már nehezen viseli, és le is csaptak a saját útját járó Tettrekész Magyar Rendőrök Szakszervezetére. Az irodájukban valamilyen gazdasági bűncselekmény miatt tegnap házkutatást tartottak, amivel csak egy a baj: miért éppen egy újabb egyeztetési időponthoz igazítva, miért nem két héttel korábban vagy a jövő héten tették ugyanezt?

A vitatható módszerektől sem visszariadó, radikális Tettrekész hétfőre újabb tüntetést ígért, válaszul a terrorelhárítók kilátásba helyezték, hogy lezáratják az utcát az Orbán család budai háza előtt.

Egyelőre nem tudni, hogy az érdekérvényesítésnek e kemény eszközei eredményesek-e, de egy következtetés adódik: a hatalom mintha csak az erőből értene. Ez az egyenruhások szakmája. A pedagógusok következnek, akik vasárnap demonstrálnak, mert megelégelték, hogy a fejük felett döntenek róluk, hátrányukra. Készülőben van az akár az ország életét megbénítani képes forgalomlassító demonstráció is, június utolsó napjára meg a szakszervezetek országos tiltakozó akciót terveznek. Ha már tárgyalni nem hajlandó velük senki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.