A zuglói futam tanulságai

Ha most lennének a választások, valószínűleg megint a Fidesz–KDNP jelöltjei nyernének, de nem olyan atombiztosan, mint tavaly tavasszal vagy ősszel. Nagyjából ezt lehet leszűrni a zuglói önkormányzati (és több időközi) választás eredménye láttán.

A zuglói végeredmény azért érdekes, mert a kormánypárti Kovács Balázs úgy kapott 44,9 százalékot, hogy az LMP-s Várnai László 24,4 százalékkal beelőzte a harmadik helyezett Imre Gergelyt (MSZP, 21,7).

Ha az LMP- és az MSZP-jelölt összefogott volna, mondhatnánk, talán többre mennek. De ez nem így van, a választó nem matematikatanár. Nem úgy dönt, hogy automatikusan beáll a másik szekértábora mögé, csak hogy az „orbánistákat” kiszavazza. Ebben a konstrukcióban a Lehet Más a Politikának sok kára származhatott volna a szocialisták öleléséből. Ez bizonyára nem változik a következő parlamenti választásokig. A Fidesz pedig nem bánja.

Az LMP ígéretes eredményt elérő jelöltje úgy nyilatkozott: nem lett volna szerencsés az MSZP-s kollégával közös plakáton szerepelni. Értjük ezt jól. Emlékszünk az országgyűlési választások időszakából arra, amikor Szanyi Tibor vagy Tóth József angyalföldi polgármester időben észlelte az MSZP-dizájnban leselkedő veszélyt. Mindketten be tudtak jutni a parlamentbe: szegfű nélkül.

A zuglói eredményeket vizsgálva megakad az ember szeme a szabad demokraták csúfos szereplésén. A liberális párt utódszervezete ott kapott 0,7 százalékot, ahol pedig egy éve még SZDSZ-es polgármester, Weinek Leonárd irányította a kerületet. Vajon az ő munkájának bírálata van ebben a tragikus adatban vagy máshol kell keresnünk a megfejtést?

A zuglói kampány olyan volt, ami legjobban megfelelt a Fidesz versenyfelfogásának: az erős magabiztosan küzdött az esélytelenekkel szemben. Hátha nyer! A befutó kiaknázta a kormánypárti fölényből eredő lehetőségeket, bőséggel voltak helyi sajtómegjelenései. Másnak pedig nem. Hozzásegítették ahhoz is, hogy megismertesse magát a Fidesz-uralta országos tévében, pénzért is árult, de ezúttal mellette kampányoló újságokat dobáltak a postaládákba. A kicsik futkározhattak a resztli után. Nagyjából ez lesz a helyzet 2014-ben is. A Fidesz állami médiabirodalma ott tornyosul majd minden politikai ellenfél útjában. Nem lesz könnyű kikerülni vagy áttörni rajta.

De nem lehetetlen. Tanulság, hogy a tavalyi elsöprő siker után már Papcsák Ferenc kerületében sem lehetett teljesen biztosra menni. A másik az LMP kiugró teljesítménye. Nem utolsósorban Papcsák tanácsadói szerződéseinek leleplezése révén. A harmadik, hogy a választók nem a demokrácia alapkérdéseivel érvelő értelmiségieket követve hozták meg döntéseiket. Annyira nem ingatta meg őket a közjog világát a maga számára lenyomó Fidesz-úthenger, hogy emiatt elpártoltak volna. Ezzel is számolnia kell annak, aki a Fidesz ellen megy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.