Fontolók és a tettre készek

Amikor a múlt héten kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyesen kész tárgyalni az egyenruhások korkedvezményes nyugdíjáról az érdekképviseletekkel, a rendvédelmi szakszervezetek sztrájkbizottsága azonnal lemondta a hétfőre tervezett demonstrációt. Ezt a döntést akkor sem változtatták meg, amikor később, a múlt pénteken bejelentették: a kormányfőnek halaszthatatlan dolga akadt, ezért csak a következő csütörtökön találkozhat velük.

Ügyesen időzített Orbán – vélik sokan –, hiszen tegnap nemcsak a katonák, a rendőrök, a tűzoltók, a vámosok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem és a titkosszolgálatok emberei vonultak volna a Parlament elé, hanem még vagy húsz ágazati szakszervezet tagjai is. A korkedvezményes nyugdíj eltörlése, illetve a 62 évnél fiatalabbak nyugellátásának kilátásba helyezett megvonása ugyanis mindannyiukat érinti.

Egyes vélemények szerint a kormány trükközött, mert amint a szakszervezetek lefújták a hétfői akciót, szinte azonnal módosították a miniszterelnöki egyeztetés időpontját. Ezzel mintha az érdekképviseletek tűrőképességének és elszántságának határait igyekeznének kitapogatni. Meg talán azt, hogy mennyire képesek az egységes fellépésre.

Lehetséges, hogy mindez csupán rosszindulatú feltételezés, és a miniszterelnöknek valóban halaszthatatlan közfeladata akadt. Az viszont tény: amint kiderült, hogy elmarad a hétfői egyeztetés, Kónya Péter, a sztrájkbizottság elnöke lemondott. Hogy ezért-e, vagy a háttérben más okok húzódnak meg, egyelőre nem tudni, mert az érintettek hallgatnak. Egyértelműen belső ellentétekre utal, hogy Kónya közleményében jelezte: „a kormány tervezett intézkedéscsomagjának elfogadhatóságával kapcsolatban olyan többségi vélemény alakult ki a sztrájkbizottságban, amely számomra emberileg nem vállalható”. Később pedig azt jelezte, nem szereti az olyan tárgyalófeleket, akik „jégre viszik” a másikat. Vajon mire gondolt? Arra, hogy az egyeztetés időpontjának tologatásával vitték jégre a szakszervezeteket? S ha igen, maga emiatt hétfőre mégis utcára szólította volna az embereket?

Még ez sem derült ki. Az viszont igen, hogy az eddig is saját – mindenki másnál radikálisabb – útját járó Tettrekész Magyar Rendőrségért Szakszervezet hétfőn a sztrájkbizottság kérése ellenére kivitte híveit a Parlament elé. A legtöbb hivatásos rendőrrel kiálló Tettrekész tüntetői pedig megint ott skandálták a szokott „Orbán, takarodj!”-ot

Az érdekképviseletek közötti szemmel látható törésvonal ezúttal is megmutatkozott. Ami viszont nem látszik: a hírek szerint a sztrájkbizottságban Kónya Péter távozása után sem teljes az összhang a taktikát illetően. De nehéz is lehet összeegyeztetni az elképzeléseket – a munkáltatóknak ugyanakkor könnyű éket verni az érdekvédők közé –, amikor csak a rendőrség tagjait majd féltucatnyi szervezet képviseli.

Igencsak kérdéses persze, hogy a fontolva haladók vagy a harcos tettre készek bizonyulnak-e eredményesebbnek. Az egyik tábort megalkuvással vádolhatják, a másik mentalitás meg olyan ellenérzést válthat ki a tárgyalópartnerben, amely lehetetlenné tesz minden józan kompromisszumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.