A természettel katonásdit játszani…

A napokban hallottam a honvédelmi minisztert, miszerint az idő előtt nyugdíjba engedett katonák foglalkoztatását visszahívásukkal képzeli el, különféle módon.

Engem főként az elgazosodott területek, elhanyagolt erdők rendbetétele fogott meg. Valóban katonás feladat, szép, rendezett pázsit, sorban, vigyázzban álló fák, sorakozó!

De mielőtt ennek nekilátna a hadosztályaival, nem ártana egy kis környezetismeret. Példaként Szlovéniát, Ausztriát, Németországot említette. Valóban, mikor én is először kint jártam, nagyon tetszett a rendezett, gyomnövénymentes táj. Csakhogy azóta már kiderült, hogy a gyomokat kiirtva nagyon sok rovar is eltűnt (nem véletlen, hogy a németeknél pl. szinte nincs rovarhulla a szélvédőn). Persze ennek folyamodványaként a madarak is megfogyatkoztak. Most aztán kapkodnak, hogy visszaállítsák az eredeti ökológiát, és ez többe fog kerülni, mint a kiirtása.

Nem vagyok zöldpárti, de eléggé foglalkoztatott mindig is a biológia, az egymással összefüggő rendszerek megismerése. Elegendő egy lépcső eltüntetése, és már borul is az egész.

Tehát az elgazosodott területeknek is fontos szerepük van. Ahol egyébként sem lehet ésszerű gazdálkodást folytatni, azt a földet hagyjuk magára. Az erdőgazdálkodás is sokat változott, mert a glédában álló fák, a tiszta erdő nem nyújt a vadnak búvóhelyet, életteret, ezért valóban hagytak „elvadulni” erdőterületeket. Főként ez még akkor működött igazán, amikor erdészeti és vadgazdálkodási szempontból egy gazdája volt a területnek.

Kérem, ne kövessük Rákosi elvtársat! A Hanság lecsapolásával például olyan kárt okoztak, hogy (nekünk már 1971-ben megmutatta a tanár úr) nem kellett 20 év, és úgy felborult a talaj vízháztartása, hogy őshonos fák száradtak ki sorra. Mert ott is katonásan megmutatták a KISZ-es fiúknak, hogy „elvtársak, erre ássunk egy árkot”, szakértelem nélkül persze. A természettel nem lehet katonásdit játszani.

Juhász László Gödöllő

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.