Visszaszereztük?

A lap címoldalon számol be arról, hogy „a magyar kormány megállapodást kötött az orosz Szurgutnyeftyegaz céggel, amely 1,8 milliárd euróért átengedi a Molban meglévő tulajdonrészét”. (A kormány kivásárolta az oroszokat, május 25.). Ugyanezen szám egy másik cikke (Mol-részvény IMF-pénzből) részletezi a fenti hírt, és egyebek mellett azt írja, hogy a kormány a Gyurcsány-kormány által felvett IMF-hitelből megmaradt tartalékpénzből fizette a részvényvásárlást.

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter szerint „a lépéssel sem az államadósság, sem a költségvetési hiány nem nő”. A közszolgálati rádió hírei szerint a kormány visszavásárolta a Mol-részvényeket, Orbán Viktor pedig azt nyilatkozta, hogy „Magyarország visszaszerezte a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól”.

Kezdjük a végén.Mi az, hogy visszavásárolta, visszaszerezte? A lap is megírta, hogy az orosz cég nem a magyar kormánytól, hanem az OMV-től vásárolta a részvénycsomagot 2009-ben, méghozzá 1,4 milliárd euróért. Ezt a tényt a tanácsadókmiért nem közölték a miniszterelnökkel? (Vagy legalább a beszédírókkal)? A miniszterelnök szerint a kormány egy év kemény tárgyalásai után jutott a részvényekhez 1,88 milliárd euróért. Ha jól számolom, akkor az akcióval a Szurgutnyeftyegaz 34 százalékos hozamot realizált. Hát ez akárhonnan nézem, nekik volt jó üzlet. Talán sokaknak eszébe jut (nem volt az olyan régen), amikor azt kommunikálták, hogy a magán nyugdíjpénztárak a vagyon egy részét eltőzsdézték. Most már szabad tőzsdézni? Ha mégis balul üt ki a dolog, a következő elszámoltatási kormánybiztos könnyű helyzetben lesz a felelősöket illetően.

Ami pedig a fejlesztési miniszter azon kijelentését illeti, hogy nem nő az államadósság, egyszerűen nem igaz. Ha valamit hitelből vásárolok, az bizony adósság, előbb vagy utóbb vissza kell fizetni. Ezt a máról holnapra élők a saját bőrükön tapasztalják. Az a tény, hogy meglévő tartalékot, el nem költött pénzt az államadósságba beszámították, az olcsó trükk, arra jó, hogy minél nagyobb államadósság-növekedést varrjanak az előző szocialista kormányok nyakába.

Az már csak hab a tortán, hogy nem szeretjük a Nemzetközi Valutaalapot, de a pénzét igen.

Fehérvári István Székesfehérvár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.