25 óra Deauville-ben

A francia tengerparti kisváros, Deauville mondén üdülőhely. Luxus szállodái, promenádja, a limuzinok, a nyugat-európai (tán egyre inkább letűnő) jólét jelképei. Itt találkoznakma a legfejlettebb országok vezetői.

A G8 házigazdája mindig jól tudott helyszínt választani, még ha ez fel is ér egy arculcsapással a világrend, a gazdag-szegény, fejlett-fejlődő ellentét miatt tüntetők szemében.

Nicolas Sarkozy francia elnök ismét elemében van: miután megszabadult a lassan már riválisának tekintett Dominique Strauss-Kahntól, kézbe veheti a „világ ügyeit”. Rendezett is mindjárt egy előcsúcsot, amelyen nem kisebb személyiségek jelentek meg, mintMark Zuckenberg, a Facebook alapítója, Larry Page, a Google vezére vagy Rupert Murdoch médiamogul. Sarkozy felismerte: avítt a világ eseményeiről csak a politikusokkal eszmét cserélni, a valódi nyilvánosságot már nem ők alakítják. A párizsi e-G8-on sok mindenről szó esett, a nyilvánosság szerepéről, a tájékozódás szabadságáról, az információk áramlásáról – és azok ellenőrzéséről. Ez érdekelheti legjobban a politikusokat: hogyan profitálhatnak ők (például a jövő évi elnökválasztás előtt álló Sarkozy) mindebből. Hogyan alakul át a politika az e-világban? A G8 illusztris vezetőinek Deauville-ben 25 órájuk lesz, hogy a világ főbb válsággócait áttekintsék: szerepel a napirenden Észak-Afrika, Fukusima, a világgazdaság helyzete, a klímaváltozás, a Nemzetközi Valutalap vezetőváltása. A régi slágertémák közül biztosan őrzi a helyét Észak-Korea és Afganisztán, Irak és a Közel-Kelet. Megoldást senki nem vár, de jelzik, hogy továbbra is ott vannak a világ forró pontjai között. A kiberterrorizmustól a drogkereskedelmen át a nukleáris leszerelésig mindenre jut némi idő. Közben mindenki próbál bizonyítani. Barack Obama azt, hogy az Egyesült Államok már nem magányos seriff, hanem partnerként lehet rá szímítani. Nicolas Sarkozy, hogy a francia nyomásra megindított, Líbia elleni hadművelet nem volt szerencsétlen és átgondolatlan döntés. David Cameron azt, hogy beletanul a nemzetközi politikába, AngelaMerkel pedig, hogy nem szorul háttérbe Sarkozy mögött. Jön Dmitrij Medvegyev, hogy – talán idén utoljára – a nemzetközi porondon is emlékezeteset tegyen le az asztalra, mielőtt jövőre Vlagyimir Putyin ismét le- vagy felváltja. Ott lesz persze Silvio Berlusconi és a japán Naoto Kan is. Sarkozy meghívta több afrikai ország vezetőjét is, hangsúlyozva, hogy a kontinens a francia G8–G20-elnökség számára prioritás, de gyaníthatóan ők is a díszlet részei lesznek. Jelen lesz az ENSZ-főtitkár, a Világbank elnöke és az Európai Unió vezetői.

Az ellentüntetők a Szajnamásik oldalán, Le Havre-ban ragadtak, innen próbálják figyelmeztetni a potentátokat: a harmadik világnak ígért segélyek bizony elmaradtak, a gazdagok már 19 milliárddal tartoznak. A deauville-iakat ez nem fogja zavarja, hiszen lesz kitűnő francia konyha és bor, a feleségek/férjek ruháit hosszasan elemzi majd a világsajtó, és lesznek gondosan megfogalmazott zárónyilatkozatok is. Áttörés, nagy eredmények – már csak az idő rövidsége és a témák sokszínűsége miatt – nem várhatók. Pedig nem lenne baj, ha mégsem így volna. Lassan a G8-nak is be kellene bizonyítania: több mint egy festői helyszínen megrendezett látványos politikusi seregszemle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.