Energiaszámla

A lap április 28-i száma majdnem egy egész oldalon foglalkozik az energiaszámlák bonyolultságával, illetve az azzal kapcsolatos felmérésekkel (Még mindig bonyolult a képlet). „Az energiaszámlákat még most sem könnyű értelmezni, az áttekinthetőséget sok felesleges, szükségtelenül bonyolult tétel nehezíti – derül ki az Energiatudatos Fogyasztók Társadalmáért Egyesület (EFTE), illetve az Országos Fogyasztásvédelmi Egyesület (OFE) felméréséből.”

Ez akadályozza a fogyasztókat abban, hogy megértsék és ellenőrizni tudják a számla tartalmát. Milyen megoldást javasolnak a fenti szervezetek a probléma megoldására? „Az EFTE és az OFE szerint a számlának egyszerűen csak az elfogyasztott energiát, a fizetendő összeget, a befizetési határidőt és a fogyasztás időszakát kellene tartalmaznia”. Korszakalkotó javaslat, csak nem új.

A javaslattevők nyilván nem emlékeznek arra, hogy az energiaszámlák eredetileg a fenti néhány adatot tartalmazták, és később a fogyasztóvédők küzdöttek azért, hogy a fogyasztó lássa, mi mindent fizet még a közvetlen energián kívül. A javaslat alapjaiban oldja meg a megértési, ellenőrzési problémákat, ugyanis nem lesz mit értelmezni, nem lesz mit ellenőrizni, nem lesz reklamáció. Ki lehet pipálni a számlákkal kapcsolatos fogyasztói elégedettségfelmérést.

Van azonban az egésznek egy szépséghibája, mégpedig az, hogy a jelenlegi számlák is tartalmazzák a javasolt néhány adatot. Szólni kell a fogyasztóknak, akik nem kíváncsiak a részletekre, azok ne foglalkozzanak azokkal. Elég, ha fizetnek. A többiek pedig hiába tudják a részleteket, a számlákból nem derül ki, hogy miért annyi az annyi. (Például miért és meddig kell a szénipari szerkezetátalakítás címén fizeti?)

A legnagyobb probléma azonban, hogy az átlagjövedelmekhez képest túl magasak az energiaárak. Netán a jövedelmek alacsonyak?

Fehérvári István Székesfehérvár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.