Bukás

A nekik küldött leveléből világossá vált, hogy Orbán Viktor csak az időt húzza a szakszervezeteknél. Aztán a konzultációs kérdőívekre hivatkozva azt mondhatja: „az emberek belátják intézkedéseink szükségességét, tehát nálunk a többség ereje, úgyhogy coki nektek, tesszük, amit kell”.

Miután szegény szakszervezeti vezetők így a képükbe kapják majd, hogy mindazok, akiket ők képviselni lennének hivatottak, valójában nem az ő képviseletükre vágynak, hanem vakon bíznak a kormányban, talán elmerengenekmajd azon, hogy az általuk élt valóság és annak sugallt látszata mennyire távol állnak egymástól. Az irracionalitás és az abból eredő szemfényvesztés felismerésének birtokában vagy széttárják a kezüket, vagy dühösek lesznek, de hiába: a kormány mindenáron végrehajtja majd a tervezett változtatásokat –legfeljebb egy-egy Lázár János-i szépségtapaszt aggat rájuk – az oktatás, az egészségügy, a foglalkoztatás és a nyugdíj területén. És se egy újranyitott iskola, se egy újranyitott szárnyvonal.

Oktatás, egészségügy, foglalkoztatás, nyugdíj. Mindig ide érkezünk vissza. Ki így, ki úgy. Az előzőek – meglehet, megutálták őket a népek Őszöd után – mégis valamiféle értelmes koncepció mentén, amivel lehetett egyet nem érteni, de világos volt, hogy „a” pontból el akarnak jutni „c”-ig, és ennek mi a módja. Tandíj, vizitdíj, közmunka. A Fidesz ugyanezeket a területeket vette célba, mert nincs más célba vehető – és bár Orbán Viktor henceghet azzal, hogy micsoda gazdasági változtatásokat visznek végbe és nem is „ortodox” eszközökkel, de bizony, ezek az eszközök nagyon is ortodoxok. Ami a kormányzásukban „progresszívnek” tekinthető és valóban, semmiképp sem ortodoxnak, azt más, ennél jelenleg lényegesen jobb hangulatú országokban nemes egyszerűséggel rablásnak neveznék, azt pedig a pofátlanság minősített esetének, hogy épp ez a kormány szorgalmazza a pénzügyi kultúra terjesztését, miközben államosította a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, amelyek egy létező pénzügyi kultúra részeként keletkeztek.

Orbán Viktornak most mindent meg kell tennie, amit ellenzékből a hatalomért harcolva tagadott: Szócska Miklós vért izzad, hogy más kifejezéseket találjon a kórházak bezárására, mint a korábbi kormány, a Fideszmegpróbálja kitalálni,milyen az az utólagos tandíj, amelyet nem is tandíjnak hívnak. Csakhogy mivel semmi sem nevezhető annak, ami, ezért nem határozhatómeg a cél sem, ahová el akarnak jutni. Az ismeglehet, hogy nincs is ilyen vízió. Ha így van, akkor legalább mi a nevén nevezhetjük, ami történik: amiért egy szűk, kegyelmi állapotban lévő réteg kivételével mindenkit aláznak, nem más, mint pénzbehajtás. És lehet a konzultációra meg az erőre hivatkozni, a valóság és annak sugallt látszata immáron túl távoli: már megbuktak, csak még nem vették észre. Ez is éppen úgy van, ahogy az előző ciklusban történt, bár ehhez most még ellenzék sem kellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.